fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Kulinarske tehnike majstora

Prženje na naglo-direkt

Ova tehnika se obično koristi za meso i služi da se razvije ukus namirnice. Ukoliko želite da probate ovu tehniku, potrebno je da tavu stavite da se greje na srednje jakoj temperaturi. Kada stavite meso ono će se brzo zapeći i dobićete koricu po sebi. Kako biste savršeno zapekli meso, najbolje je da koristite ulje neutralnog ukusa sa visokom tačkom ključanja i koristite tavu od livenog čelika. Meso nemojte stalno okretati, već sačekajte da se isprži na jednoj strani pa okrenite na drugu.

Deglaziranje

Pomoću ove tehnike dobija se prirodni umak od mesa ili povrća. Umak se dobija tako što se tokom pečenja u posudu sipa malo hladne tečnosti poput vode, vina, u tavu i varjačom stružete po dnu posude da skinete sve delove koji su se uhvatili, a koji su pritom puni ukusa.

Dinstanje

Ukoliko želite da probate ovu tehniku, trebalo bi da imate na umu da ćete ovde koristiti dve kulinarske tehnike, vlažnu i suvu toplinu. Mi obično dinstamo meso, ali možemo dinstati i povrće. Prvo je važno da namirnice zapečete na naglo, potom dodate malo tečnosti, poklopite i ostavite da se dinsta na visokoj temperaturi dok povrće ili meso ne omekšaju.

Reduciranje

Tokom ovog procesa, mi iskuvavamo tečnost da bismo dobili nešto gušći umak, koji će imati jači ukus. Potrebno je ostaviti umak da kuva, otklopljen dokle god se ne dobije željena gustina.

Blanširanje

Ovom tehnikom najčešće spremamo povrće, a sve što treba da uradite jeste da povrće spustite u kipuću slanu vodu, ostavite da kuva minut ili dva i izvadite povrće koje odmah stavite u hladnu vodu da zaustavite proces kuvanja.

Piše: Mirjana Đerić

Tagovi:
Pročitajte još: