Vaše zdravlje, osećanja i ishrana mogu da promene sastav znoja, ali i pored toga svako ima svoj jedinstveni „otisak“ znoja.
1. Znoj se sastoji od 99% vode koja isparava sa površine kože hladeći organizam i ne dozvoljavajući mu da se pregreje.
2. Znoj sadrži dermicidin, prirodni antibiotik koji reguliše razvoj bakterija na koži i može da se bori protiv infekcija.
3. Ne znoje se svi ljudi podjednako. Muškarci se znoje do dva puta više nego žene, a oba pola se manje znoji u starijem dobu.
4. Dodir može da izazove „refleks znojenja“ na suprotnoj strani tela od tačke koja je dodirnuta.
5. Osobe koje pate od atopijskog dermatitisa mogu da dožive ozbiljnu alergijsku reakciju na protein gljivice po imenu MGL_1304 koji se nalazi u znoju.
6. Osim ljudi, konji spadaju u retke sisare koji znojenjem regulišu temperaturu.
7. Znoj zdravih ljudi miriše drukčije od znoja bolesnih osoba. Organizam emituje isparljive organske sastojke na osnovu stanja metabolizma, koji mogu da se promene kada je prisutna bolest ili infekcija. Na primer, cistična fibroza može da se otkrije na osnovu analize znoja. Naime, kod osoba koje pate od ovog stanja u znoju se nalaze veće koncentracije natrijuma i hlorida.
8. Emocije mogu da izazovu promene u sastavu znoja. U istraživanju austrijskih naučnika, ispitanici su nosili uloške koji su skupljali njihov znoj dok su gledali prvo film strave i užasa, a zatim sledećeg dana film neutralnog sadržaja. Druga grupa ispitanika je mirisala ove uloške sa nakupljenim znojem i bila je u mogućnosti da razlikuje znoj koji se lučio tokom gledanja filma strave. U sličnom eksperimentu, žene su procenile da je znoj muškaraca koji ne jedu meso privlačniji od znoja muškaraca koji jedu meso.
9. Svaka osoba ima dve vrste znojnih žlezda: ekrine koje se nalaze na gotovo celom telu i apokrine koje se nalaze samo ispod pazuha i u genitalnoj regiji. Ali, zato svaka osoba ima svoj jedinstveni „otisak“ znoja koji se sastoji od 373 isparljiva sastojka i koji se ne menjaju tokom vremena.
10. Apokrine žlezde proizvode manje znoja od ekrinih, ali je taj znoj bogat vodom i otpadnim materijama koje utiču na razvoj „mirisnih“ bakterija.
Preuzeto: Zdravahrana.com