Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

4 namirnice zaustavljaju arteriosklerozu

Klasična medicina uči da se arterioskleroza progresivno razvija i da se ne može zaustaviti. Dr Din Orniš je 1990. prvi praktično dokazao da ishrana, vežbanje i redukcija stresa leče ovu bolest, bez lekova. To je 2010. priznato u SAD i prihvaćeno kao zvanična terapija.

Dr Din Orniš je za lečenje srčanih oboljenja koristio biljnu (vegetarijansku) ishranu u kombinaciji sa redovnom šetnjom, socijalnom podrškom i metodama za smanjenje stresa. On nije konkretno naglasio koje biljne namirnice posebno treba koristiti ili koje bi bile posebno korisne za zaustavljanje procesa arterioskleroze. Ipak, kako kaže dr Džoel Kan, profesor kardiologije i jedan od vodećih stručnjaka u SAD za prevenciju srčanih oboljenja, neka novija istraživanja su pokazala da su 4 biljne namirnice posebno korisne da se arterioskleroza zaustavi i sanira. A evo koje:
Stari, dobri beli luk. Mnoga istraživanja su potvrdila sposobnost belog luka da snizi krvni pritisak, holesterol i da spreči zgrušavanje krvi. Ako se koristi u ishrani zajedno sa crnim lukom, to daje optimalne količine sumpora koji je značajan antioksidans. Jedno nedavno istraživanje koje je godinu dana pratilo arterije ispitanika koji su redovno uzimali beli luk pokazalo je jasno smanjenje arteriosklerotičnih naslaga na arterijama.
Nar. Ova voćka ima moćna antioksidativna svojstva koja mogu da utiču na funkcionisanje HDL holesterola na daj način da to zaustavi arteriosklerozu. Dva nedavna istraživanja su jasno pokazala dve stvari: kod jedne grupe ispitanika konzumacija nara je smanjila oštećenje arterija, kod 5 ispitanika koji su koristili nar tokom 3 godine, suženje karotidnih arterija se smanjilo. 
Bergamot*. Sadrži moćne antioksidanse koje snižavaju nivo šećera u krvi i holesterola. Nedavno istraživanje koje je pratilo ispitanike sa zadebljalim karotidnim arterijama, nakon šest meseci terapije suplementima bergamota, utvrdilo je da su imali izraženo smanjenje unutrašnjeg zadebljanja karotida.  
Zeleni čaj. Sadrži mnoge bioaktivne komponente koje mogu da smanje oksidativni stres, upale, kao i one komponente holesterola koje su štetne po arterije. Naučno je utvrđeno da postoji veza između konzumacije zelenog čaja i smanjenog rizika od smrti od srčanih oboljenja.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: