Slatkiše ne pravim tako često a kada ih pravim moraju da ispune nekoliko uslova. Između ostalog, ne treba da sadrže nezdrave sastojke, niti da budu previše komplikovani. (Piše: Slavica Matić, viši dijetetičar nutricionista)
Ne sadrže margarin. O margarinu je već toliko pisano i pričano tako da ovog puta neću obrazlagati zašto ne želim margarin u svojim poslasticama. Umesto margarina koristim zdrave masti kao što je hladno ceđeno kokosovo ulje, maslinovo ulje, ulje koštica grožđa, putere od semenki i jezgrastog voća, a nemam ništa protiv ni običnog maslaca.
Ne sadrže previše šećera. Veoma vodim računa o količini šećera u receptima čak i kada se radi o zdravijim varijantama. Ne podnosim preslatke kolače, jer kao što previše soli uguši ukus namirnice, isto to uradi i šećer. Osim toga, šećer je šećer ma kako se on zvao, pa svakako treba povesti računa o količini. Predlažem da se ne držite slepo količina koje su navedene u receptu već da ih uvek smanjite. U receptima su uglavnom navedene mnogo veće količine šećera nego što je zaista potrebno. Ukoliko u receptima koristim suvo voće onda ne dodajem šećer. Suvo voće je već dovoljno slatko tako da nema potrebe za dodatnim zaslađivanjem. Ne mogu da se načudim kada vidim recepte za kuglice od suvog voća kojima je dodat šećer, a povrh svega su još i uvaljane u njega. Prave male šećerne bombe!
Nisu komplikovani i ne zahtevaju previše vremena za pripremu. Ovo mi je veoma važno jer niti želim niti imam vremena da provodim sate u kuhinji. Verujem da je tako i u vašem slučaju. Mućenje i pečenje po nekoliko kora za tortu nije za mene. Najčešće pravim mafine, tartove i kuglice od suvog voća, a ponekad napravim i neku jednostavniju torticu. Mafine baš volim jer se zaista brzo pripremaju, a pružaju velike mogućnosti za kombinovanje sastojaka. Slično je i sa tartovima. Imaju finu prhku koru koja se jednostavno priprema a unutra je nadev koji uvek može biti različit. Isti kolač a mnogo varijanti, uvek zanimljiv baš kao i mafini. Naravno, u oba slučaja koristim neku vrstu integralnog brašna. Kuglice se najbrže spremaju a mogućnosti za kombinovanje sastojaka su gotovo neograničene. Suvo i jezgrasto voće, semenke, kokos, pahuljice, samo su neki od sastojaka koji ulaze u njihov sastav, a čine ih neodoljivo ukusnim i dekorativnim. Pravi su ukras svake svečane trpeze a vole ih svi, kako deca tako i odrasli.
Nisu previše skupi. U današnje vreme ova stavka je za većinu veoma bitna, a za neke možda i najvažnija. Izbegavam da dajem recepte od kojih se odustaje čim se baci pogled na sastojke. Sirove torte i kolači jesu zdravija opcija i jesu ukusni, ali činjenica je da su sastojci od kojih se pripremaju prilično skupi i nisu svima dostupni. Uz malo mašte i dobru kalkulaciju moguće je ipak i u ovom slučaju napraviti neke jeftinije varijante.
Na kraju evo i jednog recepta za tortu koji ispunjava sve navedene uslove.
Rogač torta
sastojci za koru
200 g mlevenog rogača
50 g suvog grožđa
2 kašike pirea od bundeve i jabuke
1 dl ulja koštica grožđa
2 dl vode
sastojci za preliv (žele)*
500 g pirea od bundeve i jabuke
sok od pola pomorandže
15 g biljnog želatina
glazura
100 g čokolade 70 % kakaa
1 kašika kokosovog ulja
2 kašike vode
za ukras
50 g mlevenih oraha
Priprema
Pire od bundeve i jabuke
200g pečenih jabuka, 300 g pečene bundeve (može se i skuvati), sok od pola pomorandže i 3 kašike kokosovog šećera izmiksati štapnim mikserom.
Priprema kore
Pomešati rogač , 2 kašike pirea od bundeve i jabuke, suvo grožđe a zatim dodati ulje i vodu. Sve lepo izmešati da se sastojci dobro povežu. U kalup za tortu ili odgovarajuću posudu prečnika 18 cm staviti pripremljenu smesu. Staviti da se peče na 180 stepeni 20-25 min (zavisi od rerne). Gotovu koru ostaviti da se prohladi.
Priprema želea
U pripremljeni pire dodati 15 g biljnog želatina. Kada proključa kuvati 5 minuta. Ostaviti da se žele malo prohladi a zatim staviti preko kore.
Priprema glazure
Čokoladu, kokosovo ulje i vodu staviti u odgovarajuću posudu i otopiti na pari. Kada se žele stegne preliti preliti odozgo čokoladu. Tortu posuti mlevenim orasima.
Preuzeto: Zdravahrana.com