Već smo pisali o đumbiru, ali nije loše podsetiti se bar nekoliko stvari zašto je ovaj koren dobar za organizam, posebno u ovo doba godine.
Pomaže varenje. Đumbir ubrzava kretanje hrane kroz digestivni trakt, ublažava nadimanje i uopšte pomaže da lakše svarimo hranu, posebno masnu i tešku, kakva se pretežno jede u ovo doba godiine.
Detoksikuje organizam. Đumbir može pomoći organizmu da lakše odstrani nagomilanu sluz i toksične materije. Ovo je pogotovo važno početkom proleća, kad organizam i sam počinje da se oslobađa nagomilanih toksina. Tu posebno koristi tzv. đumbirova voda, napitak koji se dobija kada se kašika đumbira u prahu kratko skuva u litru ključale vode. Potom se ovaj napitak pije umesto vode nekoliko dana.
Smanjuje osećaj mučnine. Đumbir deluje na glatke mišiće i tako ublažava mučninu, bilo kog porekla. A posebno, istraživanja sprovedena u Japanu su pokazala da đumbir efikasnije deluje protiv mučnine izazvane vožnjom (plovidbom, letenjem) nego farmaceutski lekovi.
Ublažava prehladu. U početnoj fazi, čak može pomoći da se “preseče” prehlada. Ako osećate početne simptome prehlade, probajte da popijete topao čaj sa đumbirom, medom i limunom.
Ublažava bolove u mišićima. Zato je smuti ili limunada sa đumbirom dobar napitak posle treninga.
Preuzeto: Zdravahrana.com