Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

5 namirnica za stabilan šećer

Ishrana integralnim namirnicama biljnog porekla jedan je od najjednostavnijih načina da se održi stabilan šećer u krvi, i povezano sa tim, da se održi konstantan nivo energije, raspoloženje, pa čak i kontroliše osećaj gladi.

Da biste održavali stabilan nivo šećera u krvi, sve što treba da promenite u ishrani je da date prednost namirnicama bogatim biljnim vlaknima u odnosu na one koje to nisu – namirnice sa rafinisanim i dodatim šećerima, prerađena hrana, i namirnice životinjskog porekla (za koje neka istraživanja pokazuju da naglo podižu insulin). Evo nekoliko veoma ukusnih biljnih namirnica koje će vam dati energiju, zasititi vas, obezbediti vašem organizmu vitamine, minerale, biljna vlakna, zdrave masnoće i određenu količinu proteina – što će sve pozitivno uticati i na nivoe šećera u krvi.

Zeleno lisnato povrće bogato magnezijumom. Tu spadaju: kelj, spanać, blitva, raštan, listovi maslačka sve vrste salate. Sve te namirnice povoljno deluju na nivo šećera u krvi. Pored ostalog, one su veoma bogate magnezijumom, a nedavno je utvrđeno da magnezijum doprinosi regulaciji šećera u krvi. Najbolje je konzumirati ih kratko kuvane na pari, ali ih možete koristiti i sirove, kao sastojak zelenih smutija.
Semenke. Semenke kao što su čia, suncokretovo, bundevino, konopljino i susamovo seme su odlični izvori vitamina, minerala (posebno magnezijuma), gvožđa i proteina. Njihovo bogatstvo kvalitetnim proteinima podržava regulaciju šećera na svim nivoima. One vam daju i osećaj sitosti. Možete ih dodati u jutarnju kašu, smuti, pa čak i u supu ili salatu. 
Kakao. Zrno kakaoa se smatra najbogatijim prehrambenim izvorom magnezijuma. Ono je takođe sjajan izvor biljnih vlakana, gvožđa i hroma. Hrom, poznato je, pomaže da se smanje nivoi šećera u krvi. Dodajte sirova zrna kakaoa ili kakao komadiće u smuti, ili prosto skuvajte kakao napitak od kvalitetnog kakao praha. 
Bademi. Bademi su takođe odličan izvor magnezijuma, imaju ga najviše od svih semenki i orašastih plodova, a bogati su i hromom, a obe te stvari pomažu regulaciji šećera u krvi. Umesto da grickate čokoladice, čips i sl. pojedite šaku badema – to će vas i zasititi i goditi vašem zdravlju! 
Integralne žitarice. Možda će vam izgledati čudno, ali konzumacija ovsa, amaranta, integralnog i divljeg pirinča takođe doprinosi održavanju stabilnih nivoa šećera u krvi, pogotovo ako ih jedete umesto proizvoda od rafinisanih žitarica i testenina. Integralne žitarice sadrže biljna vlakna koja usporavaju apsorpciju šećera i imaju značajno manji glikemijski indeks od npr. belog hleba, kifli, špageta i sl.

I još: u čaj, kafu, pa čak i u salatu i neka jela možete dodati malo cimeta. Cimet je posebno bogat hromom, koji doprinosi sniženju nivoe šećera u krvi, pa je jedan od začina koji je najpreporučljiviji za one koji hoće da regulišu nivoe šećera u krvi, kao i za dijabetičare.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: