Pored toga što je ukusan dodatak svim jelima, a čorbice, supe i gulaši su bez nje jednostavno nezamislivi, šargarepa je izuzetno dobra za naše zdravlje.
Bogata je vitaminima A, C, K i B8, kao i folatom, kalijumom, gvožđem, bakrom i manganom. Međutim, većina blagotvornih svojstava šargarepe potiče od njenog bogatstva beta karotenom i vlaknima.
Šargarepa je povrće sa najvećim izvorom beta karotena, a on je moćan antioksidans sa mnogim zdravstvenim prednostima.
U telu se beta karoten pretvara u vitamin A, koji je zadužen za održavanje zdrave kože.
Međutim, to nisu sve prednosti zbog kojih bi trebalo redovno da jedete ovo povrće. Iako šargarepa ima mnogo svojih benefita, mi smo za vas izabrali pet najvažnijih:
1. Povoljno utiče na vid
Najvažniji uticaj koju šargarepa ima na naše zdravlje je to što pozitivno utiče na vid. Ovo povrće obiluje vitaminom A, koji ima direktan uticaj na naš vid. Pored toga, beta karoten u šargarepi štiti od makularne degenarcije, glaukoma i katarakte.
2. Reguliše cirkulaciju i visok pritisak
Kompleks vitamina B, prisutan u šargarepi, reguliše cirkulaciju krvi, obezbeđujući srcu i plućima normalan rad. Smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih oboljenja i pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska.
3. Štiti jetru
Ovo ukusno povrće može zaštititi vašu jetru od toksina. Visok nivo vitamina A u šargarepi igra važnu ulogu u izbacivanju otrova iz organizma. Pored toga, šargarepa smanjuje masne naslage u jetri, dok vlakna pomažu u čišćenju jetre.
4. Štiti desni i zube
Grickanjem sveže šargarepe čiste se zubi i podstiče stvaranje više pljuvačke, koja je alkalna, te balansiranjem mikroflore održava usnu duplju zdravom.
5. Poboljšava varenje
Šargarepa sadrži veliku količinu dijetalnih vlakana koja pozitivno utiču na rad organa za varenje. Redovnim konzumiranjem šargarepe sprečićete nadutost, zatvor i gorušicu.