Med i cimet zvuči kao dobra i ukusna kombinacija, međutim, ukoliko je jedete svakog dana prepoznaćete nešto sjajno, odnosno, videćete sjajne promene. Postoji 5 razloga da svakodnevno pojedete kašičicu meda pomešanog s cimetom.
1. Sporije starenje
Slobodni radikali uništavaju ćelije u organizmu i tako se ubrzava starenje. Najbolje bi bilo da konzumirate antioksidante koji uništavaju slobodne radikale. Med sardži fenole, enzime, flavonoide i organske kisleline koji su moćni antioksidansi. Cimet, koji sadrži polifenole jedan je najmoćnijih začina- antioksidanata.
2. Bolji rad srca
Med povećava protok krvi do srca i sprečava stvaranje ugrušaka. Cimet smanjuje loš holesterol i povećava nivo dobrog. Zajedno su sjajna prevencija od kardiovaskularnih bolesti. Najbolje bi bilo da ujutru namažete na hleb med u koji ste dodali par kašičica cimeta.
3. Kilogrami
Med i cimet su sjajni u borbi s kilogramima, međutim, ne možete se osloniti samo na njih nego i na pravilnu ishranu i vežbanje. Umesto šećera, kada god ste u mogućnosti korisite med. Cimet je poznat po tome što ubrzava metabolizam i zajedno sa medom čini pravu stvar. Ukoliko pola sata pre doručka i pre spavanja popijete čašu vode pomešanu s kašičicom meda i pola kašičice cimeta sigurno ćete primetiti razliku kroz par nedelja.
4. Imunitet
Anitbakterijska svojstva meda su poznata odavno. On je zapravo prirodan antibiotik. Cimet ima antibakterijska i antiupalna svojstva. Ukoliko ste prehlađeni ili iamte neku infekciju, med i cimet su sjajan prirodan lek.
5. Nivo šećera u krvi
17% meda čini voda, a ostalo su u uglavnom glukoza i fruktoza. Med mogu jesti i dijabetičari. Cimet snižava nivo šećera u krvi, međutim, ne kao lek nego ako efikasan suplement. Zajedno, med i cimet pomoći će da nemate problem sa šećerom u krvi.
Preuzeto: Mogujatosama.rs