Skorašnje istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Prinston ukazalo je da konzumacija voćnih sokova (i slatkiša uopšte) na prazan stomak negativno utiče na crevnu floru i celokupan metabolizam.
Da li voćni sokovi sokovi ili slatkiši utiču negativno ili pozitivno na crevnu floru i celokupan metabolizam?
Razna istraživanja pokazuju da voćni sokovi i slatkiši negativno utiču na metabolizam. Mnogi imaju naviku da pre doručka popiju sok na prazan želudac, na primer sok od pomorandže ili slično. Voćni šećer koji sadrži glukozu i fruktozu brzo stiže do tankog creva i nakon nekom određenog vremena ako se unese hrana u organizam, tanko crevo nije u stanju da preradi unetu fruktozu i tako dospeva u debelo crevo. Kad se to desi, fruktoza dolazi u kontakt sa “dobrim bakterijama” koje nisu u stanju da prerade taj šećer.
Savet: Slatkiše, uključujući i voće, ne treba konzumirati pre jela, nego posle jela, ali samo u umerenim količinama. Noviji istraživači navodeda postoji suštinska fiziološka razlika u tome kako se prerađuju male količine šećera, i kako se prerađuju velike količine šećera. Tako da prvo jedite pa tek onda sokove konzumirajte.
Piše: Vanja