Ako ste alergični na mabroziju, nije vam lako ovih dana. A osim terapije koju prepisuje lekar, u ublažavanju simtoma može vam pomoći 7 namirnica protiv alergija.
Dok lečenje obično uključuje lekove koji se izdaju bez recepta, promene u načinu života takođe mogu pomoći u ublažavanju alergije na ambroziju. Dodavanje određenih namirnica u ishranu može pomoći u ublažavanju simptoma kao što su curenje iz nosa i suzenje očiju. Osim toga, ojačaće imunitet i suzbiti upalu.
7 namirnica protiv alergija: Jedite ih što češće
1. Đumbir
Mnogi od neprijatnih simptoma alergije potiču od upalnih problema, kao što su otok i iritacija u nosnim prolazima, očima i grlu. Đumbir može pomoći u smanjenju ovih simptoma. Đumbir sadrži antioksidativna, antiinflamatorna fitohemijska jedinjenja. Čini se da ne postoji razlika u antiinflamatornom kapacitetu svežeg đumbira u odnosu na sušeni.
2. Pčelinji polen
Pčelinji polen nije samo hrana za pčele – već i za ljude! Ova mešavina enzima, nektara, meda, cvetnog polena i voska često se prodaje kao lek za polensku groznicu. Pčelinji polen može imati antiinflamatorna, antifungalna i antimikrobna svojstva.
3. Citrusi
Pokazalo se da konzumiranje hrane bogate vitaminom C smanjuje alergijski rinitis, iritaciju gornjih disajnih puteva uzrokovanu polenom rascvetanih biljaka. Dakle, što šeće pijte limunadu i jedite sveže paprike.
4. Kurkuma
Kurkuma je dobro poznata po svojim antiinflamatornim svojstvima. Njen aktivni sastojak, kurkumin, povezan je sa smanjenim simptomima mnogih bolesti izazvanih upalom i mogao bi da pomogne u smanjenju otoka i iritacije izazvane alergijskim rinitisom. Bez obzira na to da li uzimate kurkumu kao dodatak ili je koristite u kuvanju, obavezno izaberite proizvod sa crnim biberom ili piperinom, ili uparite kurkumu s crnim biberom tokom pripremanja hrane. Crni biber povećava bioraspoloživost kurkumina do 2.000 procenata.
5. Kuvani paradajz
Paradajz je još jedan odličan izvor vitamina C. Pored toga, paradajz sadrži likopen, još jedno antioksidativno jedinjenje koje pomaže u suzbijanju sistemske upale. Likopen se lakše apsorbuje u telu kada je kuvan, zato se savetuje sok od paradajza.
6. Masna riba
Postoje neki dokazi da omega-3 masne kiseline iz ribe mogu ojačati otpornost na alergije i suzbiti astmu. Nemačka studija iz 2005. godine otkrila je da što više eikozapentaenske (EPA) masne kiseline ljudi imaju u krvotoku, to je manji rizik od alergijske osetljivosti ili polenske groznice. Masne kiseline pomažu u smanjenju sužavanja disajnih puteva koje se javlja kod astme i nekih slučajeva sezonskih alergija. Ove prednosti verovatno potiču od antiinflamatornih svojstava omega-3.
7. Crni luk
Luk je odličan prirodni izvor kvercetina koji deluje kao prirodni antihistaminik, smanjujući simptome sezonskih alergija. Pošto luk takođe sadrži niz drugih antiinflamatornih i antioksidativnih jedinjenja, ne možete pogrešiti da ga uključite u svoju ishranu tokom sezone alergija.