Search
Close this search box.

7 parova hrane protiv upala

Kada uparimo određene namirnice, njihove nutritivne snage zajedno jače deluju protiv upala niskog intenziteta nego kada ih jedete odvojeno.

ZELENOLISNO POVRĆE + MASLINOVO ULJE
Istraživanja pokazuju da kombinacija povrća i izvora zdravih masti podstiče apsorpciju antioksidanasa poput luteina i beta karotina (kojiih ima u zelenolisnom povrću). Lutein se bori protiv upale očiju i pomaže u prevenciji neurodegenerativnih oboljenja kao što je makularna degeneracija (staračko oboljenje makule – žute mrlje). Beta karotin takođe smanjuje upale kod starijih osoba. Prelijte maslinovim uljem salatu kako biste pojačali dejstvo antioksidanasa.

SPANAĆ + BOROVNICE
Napravite smuti od ova dva sastojka i popijte ga pre i posle vežbanja. Jedno istraživanje je pokazalo da su sportisti koji su jeli borovnice svakog dana tokom šest nedelja, smanjili upale nakon treninga, a drugo istraživanje je pokazalo da spanać može da poboljša disanje i snabdevanje organizima kiseonikom tokom vežbanja. Nitrati iz spanaća pomažu efikasnijem radu mišića tokom vežbanja, a borovnice pomažu obnavljanje mišića nakon vežbanja.

SOČIVO + PAPRIKE
Ako se nalazite u premenopauzi, možda patite od anemije usled nedostatka gvožđa. Prema istraživanjima Instituta za poremećaje gvožđa do ovoga dolazi usled inflamatornog odgovora i može da ograniči količinu gvožđa dostupnog organizmu. Hrana bogata gvožđem (kao što su sočivo i pasulj) zajedno sa hranom bogatom vitaminom C (kao što su paprike, ili citrusi) povećava količinu gvožđa koju organizam može da usvoji.
 
BATAT + MLEVENA LJUTA PAPRIKA
Pečeni batat pospite kajenskim biberom ili mlevenom ljutom paprikom (čili u prahu) kako biste pojačali apsorpciju vitamina A. Vitamin A blagotvorno deluje na upalna stanja kože (npr. akne), kao i na bronhopulmonalnu displaziju (hronična plućna bolest).

BADEMI + KEFIR
U šolju kefira dodajte malo iseckanih badema za zdravija creva. Kao i jogurt, i kefir sadrži probiotike. Istraživanja pokazuju da vlakna iz kožice badema deluju kao prebiotik kojima se hrane probiotici (dobre bakterije) iz kefira, pomažući tako bakterije iz creva koje se bore protiv hroničnih crevnih upala (i bolesti kao što je Kronova, ulcerativni kolitis).

MALINE + GROŽĐE
Maline i grožđe su bogati antioksidansima, a pre svega elaginskom kiselinom (maline) koji jača snagu kvercetina iz grožđa. Kako pokazuju istraživanja, ova dva antioksidansa u kombinaciji mogu da snize rizik od kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze i raka pluća.

LUK (BELI i CRNI) + INTEGRALNI PIRINAČ
Ove namirnice zajedno mogu da utrostruče sposobnost organizma da apsorbuje cink. U jednom istraživanju rađenom na starijim ljudima, kod ispitanika koji su uzimali suplemente cinka rizik od hroničnih inflamatornih bolesti (ateroskleroza, rak, neurodegenerativne bolesti, imunološki poremećaji) smanjio se za 66%.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: