Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

7 razloga za krastavce

Kad je vruće, krastavci puni kvalitetne vode i elektrolita prijaju svima. A ako mislite da je to sve što imaju da ponude, iznenadiće vas kakve su još koristi po zdravlje od krastavca otkrila naučna istraživanja.

Veoma su bogati hranljivim materijama.Krastavci sadrže malo kalorija, 96 % vode i dosta rastvorljivih biljnih vlakana. U 300 g neoljuštenog krastavca ima samo 45 kalorija, ali zato 2 g biljnih vlakana, 2g proteina, 14% preporučenog dnevnog unosa (PDU) vitamina  C, 62% PDU vitamina K, 10% PDU magnezijuma, 13% PDU unosa kalijuma, 12% PDU mangana. 
Važna napomena: ako možete da nabavite organski gajene ili neprskane krastavce, jedite ih sa korom – guljenje smanjuje količinu biljnih vlakana, vitamina i minerala u krastavcu.
Sjajno nadoknađuju tečnost. Statistike pokazuju da i do 40% dnevnog unosa vode možemo uneti hranom (dakle, ne uzimanjem tečnosti). U tom pogledu je krastavac izuzetan, pošto sadrži 96% vode. 
Mogu da pomognu da smršamo. I to na više načina. Pre svega, izuzetno je niskokaloričan. To znači da možeta da pojedete dosta krastavca, a unesete veoma malo kalorija. Drugo, velika količina vode koju sadrži takođe doprinosi mršavljenju. Jedna analiza koja je pregledala 13 studija koje su uključile 3628 ljudi i zaključila da je konzumacija namirnica sa velikim procentom vode a malim brojem kalorija povezana sa značajnim smanjenjem telesne težine. Krastavac je upravo takva namirnica. 
Pomažu protiv zatvora. Jedan od glavnih faktora koji doprinose zatvoru je dehidracija, a krastavci su bogati i vodom i biljnim vlaknima koja podstiču crevnu peristaltiku, pa su zato dobra namirnica za one koji imaju ovaj problem. I ne samo to: neka istraživanja su utvrdila da pored toga što podstiču crevnu peristaltiku krastavci takođe poboljšavaju i sastav crevne mikroflore, što je takođe od značaja za zdravlje organa za varenje. 
Bogati su antioksidansima. Jedno istraživanje je postavilo za cilj da izmeri antoksidansnu moć krastavca, tako što su 30 odraslih osob uzimale suplemente krastavca u prahu. Na kraju proučavanja od 30 dana, krastavac u prahu izazvao je značajno povećanje nekoliko markera antioksidansne aktivnosti i poboljšan antioksidansni status. Jedno drugo proučavanje utvrdilo je da krastavci sadrže flavonoide i tanine, koji su posebno efikasni u blokiranju delovanja štetnih radikala. 
Mogu da pomognu sniženju holesterola. Istraživanja su pokazala da krastavci sadrže određene sastojke, uključujući fitosterole, za koje je pokazano da mogu da snize nivoe holesterola kod većine ljudi u proseku za 5 do 15%. Osim toga, biljna vlakna po imenu pektini koje krastavci sadrže takođe doprinose sniženju holesterola, ali i glukoze u krvi.
Mogu da doprinesu sniženju glukoze u krvi. Nekoliko istraživanja na životinjama i in vitro utvrdila su da krastavci mogu da pomognu da se snizi nivo glukoze u krvi i spreče neke komplikacije dijabetesa.

Zanimljivost
Iako se obično svrstava u povrće, botanički gledano krastavac je zapravo – voćka.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: