fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

7 sjajnih parova

Neke zdrave namirnice postaju još zdravije ako ih pravilno uparite. Evo nekoliko primera zašto su u paru paradajz i avokado, ovsene pahuljice i sok od pomorandže i dr. još zdraviji nego pojedinačno.

Paradajz i avokado. Paradajz je bogat likopenom, koji mu daje izrazitu crvenu boju, a poznato je da taj antioksidans smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, pa čak i raka. Ali, on postaje još bolji ako se konzumira sa nekom masnoćom, pošto ga tada telo bolje apsorbuje. Zato su paradajz i avokado savršena kombinacija, koja je ne samo ukusna, već i doprinosi zdravlju. 
Paradajz i brokoli. I brokoli i paradajz imaju određena preventivna svojstva protiv razvoja malignih promena, a u kombinaciji su, kako je pokazalo jedno istraživanje iz 2007, bili još efikasniji nego pojedinačno. 
Ovsena kaša i sok od pomorandže. Ovas je bogat rastvorljivim biljnim vlaknima koja doprinose boljem radu creva i sporijoj apsorpciji šećera u krvi. Kada se kombinuje sa pomorandžnim sokom, efikasno deluje i na sniženje LDL (“lošeg”) holesterola u krvi. 
Kikiriki i beskvasni hleb. Kikiriki sadrži aminokiseline koje nedostaju većini beskvasnih proizvoda, pa je sendvič od beskvasnog integralnog hleba sa kikiriki puterom kompletan, zdrav obrok. Kikiriki takođe može da doprinese da se reguliše nivo šećera u krvi, kao i da se smanji osećaj gladi tokom dana. Ipak, obratite pažnju da je kikiriki puter koji kupujete bez aditiva, dobijen samo mlevenjem kikirikija bez dodataka. Istraživanja su pokazala da industrijski proizvedeni kikiriki puteri, koji sadrže razne aditive i trans-masti, nisu ni približno tako zdravi kao prirodno zrno kikirikija.
Kurkuma i biber. Kurkuma je dobro poznata po svojim antiinflamatornim svojstvima, koja potiču od supstance kurkumina. Ali, kurkumin se metabolizuje pre nego što može da se u potpunosti usvoji. Ali, ako pomešate kurkumu sa crnim biberom, on poboljšava biousvojivost kurkumina skorko 1000 puta.
Limun i kelj/spanać. Gvožđe se bolje apsorbuje u organizmu kad je upareno sa vitaminom C. Zato je zakiseljavanje kuvanog kelja ili spanaća limunom ne samo ukusno, već i zaista izvlači najbolje iz oba sastojka.
Crna čokolada i jabuke. Istraživanja su pokazala da i crna čokolada i jabuke povoljno deluju na kardiovaskularno zdravlje. Jabuke (posebno crvene) sadrže flavonoid kvercetin, koji deluje antiinflamatorno. A kakao u crnoj čokoladi je bogat katehinima, antioksidansima koji sprečavaju stvrdnjavanje arterija. Kada se upare, pokazalo se da razlažu ugruške krvi.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: