7 stvari koje vam nokti mogu reći o vašem zdravlju

Sigurni smo da dosta vremena provodite oblikujući, turpijajući, negujući i lakirajući svoje nokte. Ali, koliko vremena provodite gledajući ih ,,gole”, bez ikakvih mazalice, onave kakvi zaista jesu? Verovatno ne mnogo. Ipak, nokti i promene na njima (u boji, obliku, sitne pegice ili linije) mogu vam dosta reći o stanju vašeg organizma. Naravno, posetu lekaru svakako ne može da zameni, ali pažljiv pogled na nokte može dosta da vam otkrije o vašem zdravlju.

1. Bledi nokti – Nisu stvari baš tako crno bele kada su u pitanju bledi ,,isprani” nokti. Obično ova pojava upućuje na anemiju, iliti malokrvnost. Anemia uzrokuje pad nivo gvožđa u krvi, što dalje uzrokuje bledilom kože i noktiju. Ukoliko su vam nokti, posebno koža ispod noktiju, bledi, trudite se da to više unosite u svoju ishranu namirnice bogate gvožđemOzbiljnije bolesti na koje mogu da ukazuju bledi nokti su rani dijabetes i bolesti jetre. Kada je dijagnostifikovan u rnaoj fazi, dijabetes može da se koriguje ishranom. Izbegavajte obrađenu hranu sa previše šećera i ugljenih hidrata, a povećajte unos vlakana – voće i povrće, ribe i žitarica od celog zrna.

beli-nokti

2. Žuti i otvrdnuli nokti – Osim što nisu lep prizor, ovakvi nokti su i znak isto tako ružne pojave. U pitanju je gljivična infekcija koja se širi ispod nokatne ploče. Lekovi koji se nanose na površinu nokatne ploče obično nemaju dejstvo jer ne mogu da dopru do gljivične infekcije. Treba se posavetovati sa doktorom koji će propisati neki lek koji se uzima oralnim putem.

zuti-nokti

3. Tamne linije na noktima – Iako redovno proveravate stanje kože i mladeža kako biste otkrili promene usled izlaganja suncu, može se desiti da ne obratite pažnju na stanje noktiju. Na njima se mogu javiti crne lnije koje upućuju na opasne promene u organizmu. Ove pojave na noktima nikako ne treba ignorisati., jer mogu uputiti na melanom koji traži rano otkrivanje i lečenje. S vremena na vreme ostavite nokte bez laka na njima kako biste proučile njihove stanje. KAda utvrdite da je sve u redu, nalakirajte lak u bilo kojoj boji. Svaka nijansa, sem providnog laka, na površini nokta ga štiti od negativnog sunčevog zračenja.

crni-nokti

4. Iskrivljeni nokti i udubljenja na ploči – Ovakve pojave na noktima obično su povezane sa psorijazom i drugim infekcijskim oboljenjima koja se manifestuju crvenim flekama po telu. Pregled kod lekara opšte prakse je zapravo sve što je potrebno da se utvrdi postojanje psorijaze ili druge slične bolesti.

iskrivljeni-nokti

5. Tanki, lomljivi i nokti koji se stalno listaju – Ukoliko imate nokte okji pucaju i pri najmanjem kuckanju sa tvrđom površinom, to može uputiti na nepravilan rad tiroidne žlezde. Ova žlezda se nalazi u vratu i reguliše metabolizam, nivo energije i rast, a njen nepravilan rad se manifestuje opadanjem kose i slabim noktima.

tanki-nokti

6. Bele linije i tufne – Bele linije i tufne na noktima su dobra pojava samo ako ste ih vi nacrtale lakom! U suprotnom, ukoliko se pojave na noatnoj ploči, to je znak da imate problema sa bubrezima ili jetrom, ili da je nivo proteina koji unosite u organizam previše nizak. Manji beli tragovi mogu biti i posledica jačeg udarca ili nagnječenja noktai proći će kada nokat izraste i kada to mesto isečete.

bele linije po noktima

7. Plavi nokti – Plava boja u licu je jasan znak da vam nedostaje daha. Ista stvar je i sa noktima. Ukoliko imaju plavičastu boju to znači da kiseonik ne dospeva u dovoljnoj količini do vaših prstiju. Ovo može biti uzrokovano nekim oboljenjem kardiovaskularnog sistema ili reaspiratornih organa. Neki ljudi s druge strane jednostavno imaju slabiju cirkulaciju, posebno u hladnijim godišnjim dobima. U svakom slučaju, uzrok plavičaste boje noktiju.će lako ustanoviti lekar opšte prakse.

plavicasti-nokti

 

Preuzeto: Mogujatosama.rs

Be the first to comment

Leave a Reply