8 mitova o SPF zaštitnim faktorima

Bilo da koristite staru zaštitnu SPF kremu, ili da je uopšte ne koristite, ovo je ono što treba da znate o PRAVILNOJ nezi kože na plaži, kao i 8 mitova za koje ste garant mislili da vam ne mogu škoditi!

1. Ukoliko odem u solarijum nekoliko puta pre mora, više ću pocrneti na plaži – iako to na prvu pomisao deluje kao dobra ideja, odlaženje u solarijum nekoliko puta pre odlaska na more može više naškoditi vašoj koži nego što mislite! 

Odlaskom pod štetne UV lampe, bez ikakvog SPF zaštitnog faktora, samo omogućava štetnim zracima da prodru dublje pod vašu kožu i urade nepopravljivu štetu, u nekim slučajevima čak da izazove i rak kože!

2. Nije strašno ako izgorim, jer će to crvenilo svakako posle preći u lep, tamni ten – nikako nemojte tako razmišljati! Osim toga što rizikujete da obolite od raka kože, vaša koža nakon crvenila možda i dobije tamniju nijansu, ali nikako neće izgledati dobro, jer će biti suva i dehidrirana.

S toga, držite se vaših SPF krema, šešira i tunika i zaštitie kožu od štetnih sunčevih zraka, a vaša koža će sama dobiti svoj blistavi i preplanuo ten.

3. Ukoliko stavim SPF 15 na SPF 15 imaću zaštitni sloj SPF 30 – iako vam je matematika jača strana, ovo ipak ne pali kod zaštitnih krema. 

SPF 15 će uvek ostati SPF 15, u koliko god slojeva ga vi naneli na telo.

4. Namazala sam se kremom za sunčanjem jutros, pa ne moram ponovo popodne – ovo je jedna od najčešćih grešaka koje ljudi prave.

Svaki put pre nego što izađete na sunce se morate namazati! Idealno bi zapravo bilo, ukoliko provodite ceo dan napolju na suncu, da ,ažete kremu na svaka dva sata.

5. Pošto mi je poslednji dan na moru, koristiću SAMO ulje za sunčanje kako bih što više pocrnela – ulje za sunčanje iako izgleda lepo na koži, zapravo više privlači štetne sunčeve zrake, ajedva da pruža bilo kakvu zaštitu.

 

6. Ostalo mi je pola bočice kreme za sunčanje, iskoristiću nju umesto da kupim novu – još jedna krucijalna greška!

Pažljivo čitajte rok trajanja vaše kreme za sunčanje, zato što kada joj istekne rok, pored toga što više neće imati SPF faktor, sve hemikalije se menjaju, i može vam više naškoditi nego pomoći.

7. Ako sam u hladu ceo dan, ne moram stavljati kremu za sunčanje – ovo pravilo najviše važi kod dece, koja generalno ne vole da se mažu kremama za sunčanje.

Međutim sunčevi štetni zraci prodiru i pod hladovinu suncobrana ili krošnji drveća, tako da se strogo preporučuje upotreba krema sa SPF faktorima!

8. Stavila sam toniranu kremu sa zaštitnim faktorom, pa mi ne treba još i krema – naprosto ne možemo dovoljno da naglasimo koliko je važno da svoju kožu zaštitite što bolje možete!

Iako ste stavili toniranu kremu, sa blagom zaštitom, pre toga bi bilo pametno da stavite sloj kreme za sunčanje. Pored toga što će dodatno zaštitit vašu kožu, poslužiće kao idealna podloga za laganu, letnju šminku!

Uživajte u letu sigurno i bez rizika od oboljenja od raka kože!

Preuzeto: Mogujatosama.rs

Be the first to comment

Leave a Reply