Sve više istraživanja ukazuje da namirnice koje koristimo, uključujući i začine, mogu da ublaže upale i posledični hronični bol, i to značajno. Posebno mogu pomoći začini koji sadrže antioksidanse i sastojke koji ublažavaju inflamatorne procese u organizmu.
Supstance koje izazivaju upale, tzv. proinflamatorni citokini, korisni su kad organizam nastoji da zaceli neku povredu ili oštećenje. Međutim, ponekad organizam proizvodi više proinflamatornih citokina nego što mu treba, što dovodi do hronične upale. Smanjenje nivoa proinflamatornih citokina može da značajno smanji bol u zglobovima, otok i osetljivost. Upravo je to ono što mogu da urade mnogi “obični” začini, koji pritom nemaju neželjenih uzgrednih efekata koje imaju lekovi protiv bolova i upala. Štaviše, začini ne samo da smanjuju upale, već i poboljšavaju varenje, jačaju imunitet i smanjuju rizik od raznih hroničnih oboljenja.
Kurkuma. Spada u najbolje proučene začine u pogledu antiinflamatornih svojstava. Glavna aktivna supstanca je kurkumin. Međutim, efekti koncentrisanog kurkumina možda neće biti isti kao efekat same kurkume, koja sadrži i druge supstance koje deluju zajedno sa kurkuminom. Da bi se postiglo maksimalno dejstvo kurkume, uvek sa njom uzmite prstohvat bibera. Istraživanja su pokazana da biber pojačava delovanje kurkume više od 1000 puta.
Biber. Ima antiinflamatorna svojstva i ublažava bol. Glavna aktivna susptanca u biberu je piperin, koja mu i daje njegov ljut ukus. Ona ublažava upale. Istraživanja su pokazala da je piperin dobar gotovo kao i prednisol (farmaceutski lek protiv artritisa) u ublažavanju simptoma. Biber je najbolje koristiti ga u kombinaciji sa kurkumom.
Beli luk. Sumporna jedinjenja koja sadrži beli luk sprečavaju aktivaciju jednog proteina koji je odgovoran za aktiviranje upalnih procesa u organizmu. Osim toga, beli luk je odličan za imunitet i zdrav za krvne sudove i srce.
Cimet. Istraživanja su pokazala da supstanca cinamaldehid, koja i daje cimetu poseban ukus i miris, čak i u maloj koncentraciji ometa signale koji su odgovorni za formiranje proinflamatornih citokina u organizmu. Pored toga, cimet pomaže da se uspostavi osetljivost ćelija na insulin, koja dodatno pomaže da se upale drže pod kontrolom.
Ljuta papričica. Kapsaicin, koji daje papričici ljutinu, istovremeno ima antiupalna svojstva. Neka istraživanja su čak pokazala da je kapsaicin efikasan isto koliko i diklofen!
Đumbir. Najpoznatiji je po tome što je odličan za sprečavanje mučnine i uopšte za poboljšavanje varenja. Međutim, istraživanja su pokazala da gingerol, jedna od aktivnih supstanci đumbira, ima značajno preventivno dejstvo protiv formiranja proinflamatornih citokina.
Karanfilić. Ima jako antiinflamatorno dejstvo. Istraživanje obavljeno na Univerzitetu Florida je pokazalo da je kod ispitanika, koji su svakodnevno konzumirali karanfilić, bilo potrebno samo 7 dana da se značajno snizi jedan od specifičnih proinflamatornih citokina.
Šafran. Ovo je nesumnjivo najskuplji začin, pa ako ga koristite, čisto da znate da i on ima značajno antiinflamatorno dejstvo, koje potiče od supstanci krocina i krocetina, koji mu i daju njegovu intenzivnu crvenu boju.
Napomena
Začine možete da koristite u svežem ili sušenom obliku. Jedino treba da imate u vidu da sušeni začini otprilike nakon 6 meseci počinju da gube svoje lekovito dejstvo. Dakle, ako ih koristite u zdravstvene svrhe, koristite sveže ili relativno sveže začine.
Preuzeto: Zdravahrana.com