9 razloga zašto mački ne treba trajno odstraniti nokte

1. Trajno uklanjanje noktiju kod mačaka je isto kao kada bismo osobi isekli prste do prvog zgloba. Bolna je sama pomisao na to, zar ne?

2. Grebanje je prirodno, zdravo i vaoma važno ponašanje za zdravlje mačke. Mačke grebu stvari kako bi na taj način održavale nokte, istezale se i obeležavale teritoriju.

3. Kandže mačkama prvobitno služe za odbranu. Iako neke mačke žive bezbedno u kući, ako se ikada slučajno nađu napolju bez kandži, postaće lak plen predatorima i neće moći da se odbrane.

4. Mačke kojima su trajno uklonjeni nokti često postaju agresivnije. Bez noktiju mnoge mačke se osećaju nesigurno, pa imaju tendenciju da više ujedaju kako bi se zaštitile.

5. Mačke osećaju bol čak i nakon hirurškog zahvata trajnog odstranjivanja noktiju. One osećaju bol kada se probude iz anestezije, ali kasnije nokti mogu da počnu da rastu unutar šapa, što uzrokuje veliku patnju životinji.

6. Mačke bez noktiju često odbijaju da koriste kutiju sa peskom. Naime, grebanjem mačke obeležavaju teritoriju. Bez noktiju mogu nastaviti da uriniraju van kutije kako bi na taj način označile teritoriju.

7. Mačke kojima su odstranjeni nokti moraju ponovo da uče da hodaju. Naime, njima nokti služe i za održavanje ravnoteže.

8. Mnoge zemlje širom sveta zabranile su ovaj zahvat, uključujući Englesku, Australiju i Japan.

9. I u našoj zemlji Zakonom o dobrobiti životinja, članom 14, životinjama je zabranjeno uklanjati kandže, a veterinari ne smeju obavljati taj zahvat.

Preuzeto: b92.net

Be the first to comment

Leave a Reply