Nekoliko stvari koje mogu doprineti da se hranimo zdravije i konzumiramo umerenije količine hrane mogu se uraditi već u kuhinji, dok spremamo hranu. Evo koje.
Držite voće i povrće nadohvat ruke. Operite, isecite i ostavite u plastične kutije u frižideru: grožđe, dinju, kivi, jagode, šargarepe, paprike, celer i sl. i postavite ih napred u frižider tako da su prvo što možete da dohvatite – umesto čipsa, keksića i sl, kad vas uhvati kriza da morate nešto da gricnete.
Pripremite salatu unapred. Dobro je pre ručka ili uz ručak pojesti porciju salate, ali mnogi ili nemaju vremen ili ih mrzi da spremaju salatu svakog dana. Zato početkom nedelje spremite sav materijal za salatu i ostavite ga u frižider, i samo izvadite porciju pre jela. Ali, ulje, sirće i začine dodajte tek kad iznesete salatu na sto – inače će se stajanjem u frižideru pretvoriti u prilično ljigavu masu.
Pripremite pakovanja grickalica. U plastične kesice sa zatvaračem odmerite po 30-50 g badema, lešnika, oraha, ili mešavine raznih orašastih plodova i suvog voća, tako da imate odmerenu porciju zdravih grickalica pri ruci – umesto pune kese čipsa i sl.
Zamrznite voće i povrće. Kupite voće i povrće koje najčešće koristite, operite, isecite, spakujte u plastične kesice i ostavite u zamrzivač. Tako će vam uvek biti pri ruci i spremno za upotrebu kad pravite smuti, voćni jogurt, špagete, supe i omlete. Što više voća i povrća koristite u ishrani – to bolje po vašu liniju i zdravlje.
Zamrznite smuti. Ako ste ujutru u žurbi, pripremite jedan dan veću količinu smutija, spakujte ga u kesice i zamrznite. Ujutru samo naspete sadržaj kesice u blender, sameljete – i imate spreman smuti za 2 minuta.
Sklonite nezdravu hranu iz kuhinje. Gazirane kola napitke, čipseve, čokoladice, keksiće – naprosto nemojte da držite u kuhinji. Ako van nisu nadohvat ruke, uzećete zdravije grickalice ili seckano voće koje ste već spremili.
Koristite manje tanjire. Kad serviramo hranu u tanjire, obično imamo potrebu da ih potpuno napunimo. Ako koristite manje tanjire, na njih staje manje hrane, pa ćete uneti i manje kalorija.
Spremite hranu unapred. Čest razlog da se konzumira nezdrava hrana je što nemamo ništa spremno. Vraćamo se gladni kući, a treba vremena da se spremi ručak – dobar razlog da se naruči pica ili nešto slično na brzinu. Zato spremite veću količinu supe, pečenog povrća, variva i sl, tako da imate hrane za 2 ili 3 dana. Tako vas bolji ručak čeka kod kuće – treba samo da ga podgrejete.
Sklonite višak hrane pre nego što sednete da jedete. Ako ste skuvali veću količinu hrane, napunite svoj tanjir, a ostatak spakujte ili sklonite pre nego što počnete da jedete. Tako ćete manje biti u iskušenju da napunite tanjir još jednom. Jednostavno, ali veoma delotvorno.
Preuzeto: Zdravahrana.com