Akcija UG “Moj Apatin”: Deca uživala u prirodi

Udruženja građana “Moj Apatin” drugim izletom ovog meseca priredilo je doživljaju za decu koji će pamtiti. Jedanaestero klinceza i klinaca, različitih uzrasta, sa velikom radošću, kod čarde Brunai je ulazilo u šest kanua koji su plovili mirnim vodama Starog Dunavca. Vesla u ruke, zaštitni prsluci, prva upustva instruktora Nenada Marasa, ulazak u kanu, a potom i vožnja, već su izazvali pravu euforiju među mališanima. Uz pomoć instruktora koji su sedeli u svakom od šest kanuua oni su bez straha veslali, a većina od njih se po prvi put našla u plovilima i na vodi.

Prva destinacija uređena čarda “Štuka”. Tu predah, sendviči, osveženje. Pustolovina se dalje nastavlja prema Kazuku, odnosno među upućenima, Ranković vili. U pauzi kratko upoznavanje sa bogatsvom i istorijom ovog područja.

Povratak je bio opušteniji jer su posle samo kratkog boravka savldani i kanuui i veslanje. Počelo je već i nadmetanje ko će brže veslati i stići na cilj. Instruktori primećuju da deca brzo uče i da je to baš starosno doba kada se najlakše savaladavaju veštine veslanja i snalaženja na reci.

A šta tek reći kada su se posle vožnje okrepljivali na čardi “Brunai”, uz veselu dečju graju, specijalitetima sa roštilja.

Rastanak novih drugara i polazak kući se odužio. Dečje uspomene ostaće im sigurno u sećanju, a jednog dana, će možda kao i mi stariji učesnici koji smo se sećali vožnje kajakom u detinjstvu, i oni prisećati, ovog dana, posle kojeg će neki od njih postati životni zaljubljenici u reku.

Poznati konstruktor kanua Maras primećuje: -Napravio sam na stotine ovih plovila koji su se vozili diljem Evrope. Ali za mene je ovaj rad sa decom bilo pravo osveženje. Možda će neko od njih poželeti da se bavim sportski veslanjem a možda i neko izradom kanua. To bi za mene bila najveća nagrada i priznanje. Verujem da će i na ovaj način deca, kao nekad kad nije bilo kompjutera, masovnije izaći na Dunav-primećuje iskusni graditelj kanua i ljubitelj reke Maras.

Ova akcija podržana je projektom kojim se konkurisalo prema SO.

autor: Sofija Pualić Špero

Izvor: Radio Dunav

Be the first to comment

Leave a Reply