Uz gvožđe, kalcijum, magnezijum i kalijum, mineral cink je jedan od pet najvažnijih, elementarnih nutrijenataza funkcionisanje ljudskog organizma.
Cink ima nekoliko važnih uloga – između ostalog doprinosi kognitivnim sposobnostima i pamćenju, te pomaže telu u proizvodnji važnog hormona štitne žlezde T3. Takođe, cink doprinosi boljem radu imunološkog sistema, deobi ćelija, bržem zarastanju rana i obnavljanju tkiva i generalno rastu i razvoju čoveka.
Školjke kamenice su jedan od najboljih izvora cinka, a sadrže i obilje selena, koji doprinosi sintezi hormona štitne žlezde. Da biste u organizam unosili dovoljno svih važnih materija, pravilo broj jedan je da što češće konzumirate različite vrste tamnozelenog lisnatog povrća. Različite vrste žitarica takođe su bogate mineralima, a odličan su izvor i jaja i alge. Dodatne količine cinka mogu se unositi i pomoću dodataka ishrani.
Iako telo ne zahteva velike količine cinka, može se dogoditi da ga u organizmu nedostaje. Ljudsko telo nema sposobnost skladištenja rezervnih količina cinka, što znači da je važno redovno dobijati dovoljne količine kroz hranu.
Nedostatak cinka može se manifestovati u obliku:
– Akni, ekcema, suve kože koja se peruta, seboreičnog dermatitisa ili alopecije
– Nespecifične oralne ulceracije ili belog sloja na površini jezika
– Respiratornih problema
– Gastrointestinalnih problema
– Gubitka apetita
– Letargičnosti
– Opadanja kose
– Sporog zarastanja rana.
S obzirom na to da se cink dobijen iz mesa u telu apsorbuje mnogo efikasnije, vegetarijancima se preporučuje konzumiranje većih količina mahunarki, soje, pasulja, koštunjavog voća i prehrambenih proizvoda od integralnih žitarica, piše “Zadovoljna.rs”.
Pre uzimanja suplemenata cinka treba se posavetovati sa stručnjakom.
10 vrsta namirnica koje sadrže najveće količine cinka:
– Meso (naročito crveno, ali i dalje ga treba jesti u umerenim količinama)
– Školjke (kamenice, rakovi, škampi)
– Mahunarke (leblebije, sočivo, pasulj)
– Semenke (konoplje, lana, bundeve ili tikvice)
– Orašasto voće (pinjola, kikiriki, indijski orah i badem)
– Mlečni proizvodi (sir, mleko)
– Jaja
– Integralne žitarice
– Neke vrste povrća (krompir, grašak, kelj)
– Crna čokolada.