Ako brinete o lepoti, saznajte šta oznake BB, CC, DD i EE na kremama zaista znače?

Da biste u parfimerijama kupile odgovarajuću kremu za lice, treba vam prevodilac. Čak i kad izdvojite novac za to nikad niste sigurne da li ste „ubole“ onu koja će najbolje da prija vašoj koži. Zato vam otkrivamo šta znače BB, CC, DD i EE oznake na kremama za lice.

Prim. dr Gorana Isailović, dermatolog, kaže da su to engleske skraćenice, koju su najčešće slabo prevedene i objašnjene na deklaracijama krema za lice. Zato nam je pojasnila šta znače i kome su namenjeni ovi preparati.

BB kreme
Reč je o skraćenici beauty balm ili blemish balm, što u prevodu znači „balzam za nepravilnosti“. Ove kreme služe da prikriju male nedostatke na koži sa aknama, a prilikom kupovine obratite posebnu pažnju na izbor odgovarajuće nijanse. Izaberitu onu koja je malo svetlija od vašeg tena. Inače, ove kreme nastale su u Nemačkoj kao proizvod koji pacijentima posle tretmana laserom pruža negu i prikriva crvenilo. 

CC kreme
„Color control“ kreme služe da prikriju nedostatke na koži sa flekama i predstavljaju napredniju i prefinjeniju verziju BB krema. Imaju jaču prikrivnu moć i odlično kamufliraju promene na koži, kao što su crvenilo i akne. 

Koja je razlika između dnevne i noćne kreme?
Prim. dr Gorana Isailović, dermatolog, kaže da je uloga dnevne kreme da štiti naše lice od spoljnih uticaja, kao što su sunce i vetar, dok noćna treba da hrani kožu i zato je obično masnija.
– Dnevne kreme ne bi smele da budu parfimisane zbog moguće pojave fleka na koži, koje nastaju u sadejstvu parfema i sunca. Prilikom izbora krema za lice žene danas uglavnom imaju dilemu kad treba da počnu sa korišćenjem anti-ejdž preparata. Poenta je da mi počinjemo da starimo kad prestanemo da rastemo. To je momenat kad treba da počnemo da brinemo o usporavanju procesa starenja – objašnjava dr Isailović.

DD kreme
Ove kreme su najkompleksnije i predstavljaju skraćenicu od „daily defense“, što u prevodu znači „dnevna odbrana“. Njihova uloga je da spreče nastanak novih fleka, ali i da prikriju postojeće. Takođe, i hidriraju kožu i štite je od gubitka vlage.

EE kreme
Nastale su od skraćenice „extra exfoliating“ i odlične su za savršen piling lica. Uklanjaju naslage mrtvih ćelija i pozitivno deluju na ogrubelu kožu čineći je mekom i glatkom.

Preuzeto: Zena.blic.rs

Be the first to comment

Leave a Reply