Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Ako imate problema sa nadimanjem? Izbegavajte ovu hranu

Nadutost

Nadimanje je sasvim normalno i uobičajeno, a može biti uzrokovano brojnim faktorima, uključujući prebrzo jedenje hrane, menstrualno krvarenje i konzumiranje hrane koja doprinosi stvaranju viška gasova.

Višak gasova tada izaziva osećaj nadimanja, posebno kod ljudi koji pate od sindroma iritabilnog creva, celijakije ili prekomernog rasta bakterija u tankom crevu. Nadimanje se javlja kada naše telo ne može da svari neke od ugljenih hidrata. Naime, hrana poznata kao FODMAP, što je akronim za fermentabilne oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole, sadrži ugljene hidrate koje naša tanka creva ne mogu u potpunosti da apsorbuju. Akumulacija nesvarenih ugljenih hidrata stvara višak gasa i tečnosti koji izaziva nadimanje.

Pored navedenih ugljenih hidrata, naše telo može imati problema i sa varenjem glutena. S druge strane, višak gasova može biti uzrokovan i hranom bogatom vlaknima, kao što su pasulj i brokoli.

Ako se osećate neprijatno naduto nakon jela, možda je vreme da izbegavate sledeću hranu koja izaziva nadimanje:

1. Brokoli, kupus i kelj

2. Mahunarke

3. Mlečni proizvodi

4. Jabuke

5. Slana hrana

6. Luk i beli luk

7. Lubenica

8. Pšenica

Umesto toga, probajte hranu sa niskim sadržajem FODMAP-a koja može pomoći u ublažavanju nadimanja:

1. Krastavci

2. Špargle

3. Celer

4. Šargarepa i špageti tikvice (vrsta bundeve)

5. Piletina i riba

6. Banane

7. Papaja

8. Ananas

9. Borovnice, grožđe, maline i jagode

10. Jogurt sa probioticima

11. Kombuča i kefir

12. Seme komorača

13. Đumbir

14. Nana i kamilica

15. Kurkuma

16. Cimet

Tagovi:
Pročitajte još: