Nadimanje je sasvim normalno i uobičajeno, a može biti uzrokovano brojnim faktorima, uključujući prebrzo jedenje hrane, menstrualno krvarenje i konzumiranje hrane koja doprinosi stvaranju viška gasova.
Višak gasova tada izaziva osećaj nadimanja, posebno kod ljudi koji pate od sindroma iritabilnog creva, celijakije ili prekomernog rasta bakterija u tankom crevu. Nadimanje se javlja kada naše telo ne može da svari neke od ugljenih hidrata. Naime, hrana poznata kao FODMAP, što je akronim za fermentabilne oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole, sadrži ugljene hidrate koje naša tanka creva ne mogu u potpunosti da apsorbuju. Akumulacija nesvarenih ugljenih hidrata stvara višak gasa i tečnosti koji izaziva nadimanje.
Pored navedenih ugljenih hidrata, naše telo može imati problema i sa varenjem glutena. S druge strane, višak gasova može biti uzrokovan i hranom bogatom vlaknima, kao što su pasulj i brokoli.
Ako se osećate neprijatno naduto nakon jela, možda je vreme da izbegavate sledeću hranu koja izaziva nadimanje:
1. Brokoli, kupus i kelj
2. Mahunarke
3. Mlečni proizvodi
4. Jabuke
5. Slana hrana
6. Luk i beli luk
7. Lubenica
8. Pšenica
Umesto toga, probajte hranu sa niskim sadržajem FODMAP-a koja može pomoći u ublažavanju nadimanja:
1. Krastavci
2. Špargle
3. Celer
4. Šargarepa i špageti tikvice (vrsta bundeve)
5. Piletina i riba
6. Banane
7. Papaja
8. Ananas
9. Borovnice, grožđe, maline i jagode
10. Jogurt sa probioticima
11. Kombuča i kefir
12. Seme komorača
13. Đumbir
14. Nana i kamilica
15. Kurkuma
16. Cimet