Đumbir je jedan od najpopularnijih začina u svetu, pogotovo u Aziji. Sadrži materije poznate kao gingeroli koje poseduju protivupalno, analgetsko, antikancerogeno delovanje. Đumbir u jelima i pićima poboljšava probavu i pomaže u lečenju prehlada.
Jača imunitet
Ukoliko ste od onih koji često muče muku sa prehladama i virusima, redovnim konzumiranje soka od đumbira ojačaćete imunitet. Ovaj napitak poboljšava učinak antibiotika i cirkulaciju.
Prevencija od tumora
Više studija je potvrdilo da je đumbir dobar u “borbi” protiv tumora, naročito raka jajnika. Za obolele od iritabilnog creva – đumbir ublažava simptome ako se pije u vidu čaja ili soka.
Foto: Profimedia
Pomaže kod Alchajmerove bolesti
Istraživanja su pokazala da svakodnevno konzumiranje đumbira može da uspori propadanje moždanih ćelija što je glavni uzročnik Alchajmerove bolesti.
Bolji apetit
Đumbir može da podstakne, ali i smanji apetit. Na podsticanje apetita deluje tako što proizvodi više kiseline u želucu. A u borbi za mršavljenje deluje tako jer “spaljuje” masnoće i daje duži osećaj sitosti.
Opušta mišiće
Posle treninga snage dobro je konzumirati hranu u koju ste dodali đumir. Najbolje deluje ako ga popijete ili pojedete ujutro na prazan želudac.
Stabilizuje glukozu u krvi
Australijski naučnici su otkrili da đumbir redukuje visoke količine glukoze u krvi.Važno je znati koliki vam je nivo glukoze u krvi jer to utiče na kilažu i nivo energije.
Preuzeto: srbijadanas.com