Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Alergični ste na gluten? Šta je poželjno da jedete, a šta treba da izbegavate u širokom luku

Hrana

Netolerancija na gluten, jedan od proteina koji se nalazi u pšenici i nekim drugim žitaricama, može da dovede do problema sa gasovima, nadimanjem, varenjem, ali i do različitih upalnih procesa na koži.

Nemogućnost organa za varenje da prerade gluten može da dovede do mnogo opasnijeg stanja – celijakije.

Celijakija je agresivna reakcija ljudskog imunog sistema koja dovodi do oštećenja sluznice tankog creva. Simptomi su često blagi, ali mogu da budu i veoma intenzivni i uključuju oticanje kože, osip i opasni anafilaktički šok, koji može da dovede i do smrtnog ishoda.

Ukoliko vam gluten stvara problem, preporučuje se da nabavljate organske namirnice i da ih konzumirate u što sirovijem obliku. Ukoliko je moguće, unosite ih u organizam potpuno sveže, a preporučuje se da konzumirate isključivo hranu koju sami spremite.

Ukoliko kupujete industrijske proizvode, obavezno čitajte etikete i proveravajte sastav. To znači da smete da jedete samo ono što je isključivo naglašeno kao bezglutensko.

Svakako je poželjno da konzumirate sveže voće i povrće, mahunarke i orašaste plodove u neprerađenom obliku. Meso, riba i mlečni proizvodi su takođe dobri.

Treba da budete oprezni kod žitarica i da konzumirate isključivo one koje ne sadrže gluten, kao što su heljda, kukuruz, lan, proso, kinoa, pirinač i soja. Možete da koristite i različite vrste bezglutenskog brašna.

Ječam, pšenica, raž i ovas nikako nisu poželjni. Potrebno je i da povedete računa o gotovim proizvodima poput preliva i soseva u kojima se često mogu naći tragovi glutena. Isti je slučaj i sa mesnim prerađevinama i konzerviranim proizvodima.

Preuzeto: objektiv.rs

Foto: Profimedia

Tagovi:
Pročitajte još: