Američka doktorka Punam Desaji objavila je video na Instagramu u kojem objašnjava zašto čim vidi ogrebotinu na svojim teflonskim ili keramičkim posudama, odmah sve baca u đubre. Ona je u videu izjavila da ne koristi tiganje s nelepljivim dnom na kojima se nalaze oštećenja jer mogu da ispuste milione mikroplastike u našu hranu.
Mikroplastiku čine sitne čestice plastike, koje su veličine manje od pet milimetara nevidljive golim okom.
Ona tvrdi da to može da izazove hormonski disbalans, probleme s plodnošću, pa čak i da poveća rizik pojave kancerogenih oboljenja. Vaš endokrini sistem je mreža žlezda i organa koji se nalaze po celom telu a odgovoran je za regulaciju niza telesnih funkcija putem otpuštanja hormona, navodi Healthline.
Unsplash
Posude su obložene teflonom jer se tako sprečava da hrana zagori tokom pripreme. Za stvaranje sloja koji se ne lepi koriste se čestice otporne na mnogo toga koje kad ih progutate, mogu dugo da ostanu u vašem organizmu.
Da biste bili sigurni da ovo ne može da vam se dogodi, doktorka preporučuje posuđe od nerđajućeg čelika ili livene tiganje.