Kako bismo prečili mnoga oboljenja i starost u velikoj meri nam pomažu antioksidansi. Ishrana sa malo nutrijenata, duvanski dim, zagađivači životne sredine, slaba fizička aktivnost povećavaju broj slobodnih radikala od kojih organizam mora da se brani. Rezultat svega toga je pojava oksidativnog stresa od kojeg se organizam brani pomoću antioksidanata.
Prvo mesto u borbi zauzima šumsko voće, maline, jagode, kupine, borovnice, ribizle jer su bogate vitaminima i mineralnim solima. Kupus i brokuli štite od tumora.
Drugo mesto zauzimaju biljke krstašice: brokoli, karfiol, kupus, kelj, prokelj. Oni su vrlo dragoceni u borbi protiv određenih tumornih oboljenja (digestivnog trakta). Takođe, zbog sadržaja karotenoida pomažu prevenciji nekih kardiovaskularnih oboljenja poput arteroskleroze.
Paradajz je jako dobar kod problema sa prostatom. Bogat je likopenom koji smanjuje rizik od nekih tumornih oboljenja (tumor prostate).
Crno grožđe štiti srce i arterije. Ako se konzumira kao voće ili sok, tada je značajan izvor antioksidanata (resveratrola i kvercetina). Časa crnog vina sadrži dovoljnu količinu antioksidanata koja štiti srce i arterije od oboljenja.
Beli luk kontroliše holesterol.
Spanać je dobar za vid. Istraživanja su pokazala da osobe koje često konzumiraju spanać imaju dobar vid.
Posle vode, čaj je piće koje se najviše konzumira. Dobar je u borbi protiv hroničnih degenerativnih bolesti.
Soja je korisna u menopauzi.
Piše: Mirjana Đerić