Avokado je voćka bogata mastima, ima ih oko 23 %. Sadrži dijetna vlakna i bogat je mineralima kao što su bakar, magnezijum, mangan, a sadrži i određene količine gvožđa, kalcijuma, joda, selena, cinka i fosfora.
Poznat je po sadržaju velike količine vitamina K i A. Sadrži takođe i manje količine vitamina B, vitamina C, E, tiamina, riboflavina, nijacina, vitamina B6, biotina i folata.
Voće obično nije bogato kalorijama i konzumira se uglavnom zbog vitamina, minerala i dijetnih vlakana. Ali, zahvaljujući visokom sadržaju masti, avokado je i dobar izvor kalorija. U 100 grama avokada ima oko 214 Kcal.
Avokado pomaže kod poremećaja varenja, pogoduje zdravlju srca i krvnih sudova, a ima blagotvoran uticaj i u slučaju kožnih oboljenja, zadaha iz usta, a takođe povoljno utiče i na kvalitet kose.
Za one koji vole salate dobra vest je da dodavanje avokada u salatu od povrća može da je potpunim, kaloričnim obrokom.
Piše: Vanja