fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Avokado u salati

Avokado je tropsko voće, raste na istoimenoj vrsti drvenastih biljaka u Srednjoj Americi i Meksiku.
Dobar plod avokada je težak za svoju veličinu i bez fleka. Zreli su oni koji se blago savijaju pod pritiskom, ali ukoliko pritisak ostavi trag, avokado je prezreo. Sazrevanje se može ubrzati ukoliko se plodovi ostave na sobnoj temperaturi spakovani u papirnu kesu. Zreo avokado čuva se u frižideru između 1 i 2 dana.

Kuvanje se ne preporučuju, budući da uništava aromu, ali se iseckan svež plod može dodati već gotovom jelu, neposredno pre serviranja. Avokado se koristi u salatama, pasiran u umacima ili hladnim supama i desertima. Takođe se stavlja u suši. Svež plod na vazduhu brzo menja boju, što se može izbeći dodavanjem soka od limuna ili limete.

download

Ako niste ljubitelj salata, sa ovim prelivom one će dobiti sasvim drugačiji ukus. Potrebno je:

  • 5 čaša jogurta;
  • 2 avokada oljuštena, sa izvađenom košticom;
  • sok od 1 limuna;
  • 1/3 šolje svežeg peršuna;
  • sitno iseckan čen belog luka;
  • 1 kašikica ljute ili čili paprike;
  • kašikica maslinovog ulja;
  • so i biber po ukusu…

Priprema:

Sve sastojke ubacite u blender i meljite dok ne dobijete glasku masu. Posolite i pobiberite po želji. Može da se čuva do nedelju dana u zatvorenoj posudi u frižideru. 

Prijatno!!

Piše: Vanja

Tagovi:
Pročitajte još: