Avokado u vašoj ishrani

Avokado je zdrava voćka. Ono što neke ljude odbija da ga koriste je velika količina masti koju sadrži. Proučavanja pokazuju da je to baš dobro – upravo kombinacija masti, vitamina i antioksidanasa čini avokado jednom od najzdravijih namirnica uopšte.

Avokado je bogat kalijumom, vitaminima i masnim kiselinama dobrim za zdravlje srce. Bogat je vitaminima C i E, koji u toj kombinaciji deluju kao snažni antioksidansi. Pored toga, avokado sadrži i dvanaest drugih antioksidanasa, među njima i epikatehin, violaksantin, neohrom, koji svi pozitivno deluju na ljudski organizam.
Karotiniodi su supstance za koje istraživači smatraju da štite ljudski organizam od određenih vrsta raka, srčanih oboljenja i degeneracije žute mrlje u oku. U avokadu su karotinoidi najviše koncentrisani odmah ispod ljuske – zato pazite da ne skinete gornji sloj kada ljuštite avokado. (Da bi se dobro oljuštio, avokado treba da bude potpuno zreo, dakle, mekan na opip.)

download (2)

Razna istraživanja su pokazala da redovna konzumacija avokada predstavlja prevenciju protiv raka dojke, upravo zbog velike koncentracije karotinoida. U kombinaciji sa zdravim mastima koje avokado sadrži, ti karotinoidi se još bolje apsorbuju. Konzumacija avokada uz neko drugo povrće bogato karotinoidima (na primer, kada ga dodate u salatu) dodatno poboljšava apsorpciju ovih korisnih biljnih supstanci.
Avokado sadrži i lutein, za koji je utvrđeno da ima antikancerogeno delovanje, a posebno deluje na smanjenje rizika od raka prostate. Lutein takođe štiti oči od bolesti kao što su katarakta i degeneracija žute mrlje.

Piše: Vanja

Be the first to comment

Leave a Reply