Search
Close this search box.

Bademi poboljšavaju “dobar“ holesterol

Redovna konzumacija badema može da pomogne da se povisi nivo HDL holesterola, a da se istovremeno poboljša eliminacija nepoželjnog holesterola iz organizma, ukazuje novo istraživanje.

Ovo istraživanje se oslanjalo na prethodna istraživanja koja pokazuju da uključivanje badema u ishranu snižava LDL (ili “loš” holesterol), koji je značajan faktor rizika od srčanih oboljenja. Međutim, ona nisu detaljnije proučavala uticaj badema na HDL holesterol, koji se smatra “dobrim” i koji pomaže da se smanji rizik od srčanih oboljenja. 
“HDL holesterol je veoma sitna čestica kada uđe u krvotok”, objasnila je vođa istraživanja, prof. nutricionizma Kris-Eterton. “On je kao vreća za smeće koja se postepeno naduvava kao lopta dok skuplja holesterol iz ćelija i tkiva da bi da ostavila u jetri, gde se on razgrađuje.”
U ovom istraživanju, obavljenom na Pen Stejt univerzitetu, istraživači su uporedili nivo i funkcionisanje HDL holesterola u grupi ljudi koji su svakodnevno jeli šaku badema (43 grama), sa nivoom i funkcionisanjem HDL holesterola kod iste te grupe ljudi kada su u drugom periodu umesto badema jeli banana mafine. Istraživači su utvrdili da se nivo HDL holesterola kod ispitanika poboljšao u periodu dok su jeli bademe. 
Ispostavilo se da konzumacija badema povećala broj krupnijih čestica HDL holesterola (onih koje su već sakupile “smeće”) za 19%, što ukazuje i da se funkcionisanje HDL holesterola u smislu “čistača” masnoća iz krvi i tkiva poboljšalo. 
Naravno, ovo ne znači da bademi sprečavaju srčana oboljenja, prokomentarisala je prof. Kris-Eterton, ali svakako znači da oni jesu zdrava grickalica. Posebno kada se jedu umesto grickalica niske hranljive vrednosti, bademi su sjajan dodatak zdravoj ishrani, pošto sadrže zdrave masti, vitamin E i biljna vlakna.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: