Svakodnevno korišćenje ove zdrave grickalice može da ima veoma pozitivan efekat na telesnu težinu, masnoće u krvi, ali i nivo šećera, pokazalo je nekoliko istraživanja.
Bademi su veoma korisni po zdravlje. Sadrže mononezasićene masnoće i biljna vlakna, koja pomažu da duže ostanemo siti, čak i ako ih pojedemo veoma malo. Nekoliko proučavanja je ukazalo da oni koji redovno konzumiraju bademe lakše održavaju poželjnu telesnu težinu. Na primer, istraživanje iz 2015. objavljeno u časopisu European Journal of Nutrition pokazalo je da su žene koje su za užinu jele po 42 g badema uspešno držale pod kontrolom apetit i ukupan unos kalorija. Drugo proučavanje iz 2013, objavljeno u istom časopisu, pokazalo je kako bademi mogu da pomognu da se kontroliše glad kod odraslih koji su izloženi riziku od dijabetesa tip 2. Ispitanici su nedeljama svakodnevno konzumirali 42 g pečenih blago posoljenih badema i uspeli su da se za to vreme ne ugoje dodatno. Ovo je veoma bitno za one koji su pod rizikom od razvoja dijabetesa tip 2, pošto je gojaznost značajan faktor rizika upravo od ovog oboljenja.
Međutim, još je značajnije što bademi takođe usporavaju podizanje nivoa šećera u krvi nakon obroka. To pomaže da se spreče iznenadni (i opasni) skokovi nivoa šećera u krvi, koji su uobičajeni nakon obilnih obroka. Bademi regulišu da se apsorpcija i prerada glukoze obavi na ispravan način. Istraživanje objavljeno u časopisu Metabolism utvrdilo je da je redovna konzumacija badema poboljšala kontrolu šećera u krvi, kao i profile lipida (masnoća) u krvi kod obolelih od dijabetesa tip 2.
Preuzeto: Zdravahrana.com