Badnji dan svečano obeležen u selima apatinske opštine

Na Badnji dan koji prethodi najradosnijem hrišćanskom prazniku, pre centralne svečanosti paljenja Badnjaka u Apatinu, i stanovnici sela u apatinskoj opštini su paljenjem Badnjaka najavili dolazak Božića.

U Svilojevu svečanost je u prisustvu brojnih meštana održana na prostoru planiranom za izgradnju budućeg pravoslavnog hrama u selu. Ovaj plac je Crkvenoj opštini za izgradnju hrama darivala porodica Macanović, a Drašku Macanoviću je pripala čast da Badnjak položi u vatru.

Aleksa Tintor je istakao da pripadnici pravoslavne veroispovesti nastanjeni u selu žele da sačuvaju svoje običaje i prenesu ih na mlade, a kojih je na svečanosti bilo u velikom broju.

Nakon božićne službe koju je služio prezviter Negoslav Beljanski, zvanično je proglasio prostor izgradnje buduće crkve crkvenim zemljištem, a zatim su prisutni celivali ikonu rođenja Hristovog i bili darivani osvećenim Badnjacima.

Svečanost paljenja Badnjaka u Sonti je u prisustvu velikog broja meštana održana u centru sela kod pravoslavne crkve Svetog Georgija. Po rečima prisutnih, ovaj običaj u selu pripadnici pravoslavne veroispovesti organizuju već preko dve decenije. U dostojanstvenoj i svečarskoj atmosferi veliki Badnjak je položen na vatru, a zatim su prisutni u prisustvu sveštenika Crkvene opštine Srpski Miletić, prezvitera Negoslava Beljanskog celivali ikonu rođenja Hristovog i darivani osvećenim Badnjakom.

Podpredsednik Crkvenog odbora Sonta, Zoran Arsić, je naglasio da su se kod crkve na paljenju Badnjaka okupili vernici pravoslavne, ali i katoličke veroispovesti, što najbolje pokazuje skladan život meštana i međusobno poštovanje i uvažavanje običaja.

U Prigrevici se takođe okupio veliki broj meštana ovog sela, kako na Svetoj liturgiji koja je održana jutros, tako i na tradicionalnom paljenju Badnjaka. Prigrevčani su od davnina poznati kao čuvari tradicije i običaja, pa je tako bilo i ovog puta. U svečanoj atmosferi i uz veliki broj vernika Badnjak je položen na vatru, a zatim su bili darivani osvećenim Badnjacima. Ono što posebno raduje meštane ovog sela je podatak da je na ovakvim događajima, iz godine u godinu prisutan sve veći broj mladih.

Na svim manifestacijama paljenja Badnjaka u selima apatinske opštine bilo je primetno prisustvo velikog broja mladih, posebno dece što potvrđuje da će se ovaj sveti običaj sačuvati i u budućnosti. Polaganjima Badnjaka na vatru u Svilojevu, Sonti i Prigrevici prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave predvođeni Dubravkom Korać, zamenikom predsednika opštine.

Izvor: www.025info.rs i soapatin.org

Be the first to comment

Leave a Reply