Na našem podneblju od davnina postoji tradicija lečenja biljnim preparatima, među kojima su prednjačile četiri namirnice – kiseli kupus, beli i crni luk i ren!
Beli luk ubija viruse
Naše bake su imale pravo – beli luk je lek za sve bolesti. Koristile su ga u lečenju rana, bolesti srca, ospica, prehlade i gripa. Dokazano ima antivirusna i antibakterijska svojstva, snažan je antioksidans i jača imunitet. Odličan je u lečenju dijabetesa, raka i bolesti srca, snižava holesterol i krvni pritisak i sprečava moždani udar. Svako veče pre spavanja osoba obolela od astme trebalo bi da popije čašu mleka u kojoj su se kuvala tri čena belog luka. To će joj, tvrdi narodno iskustvo, sprečiti napade astme.
Ren za zdravo grlo
Ova biljka ima izrazito lekovita svojstva: ubija viruse, bakterije i gljivice, delotvorna je kod prehlade i gripa i čisti začepljene sinuse. Lekovit je za grlo i obiluje vitaminima i mineralima.
Foto: Profimedia/ilustracija
Crni luk čuva krvne sudove
Da biste sprečili nastanak krvnih ugrušaka u krvnim sudovima i šećerne bolesti, crni luk valja jesti svaki dan. To je savet naših baka, koje su posebno preporučivale čaj od crnog luka protiv kašlja. Danas je lekovitost ove biljke u svežem stanju potvrdila i nauka.
Kiseli kupus tera bolesti
Kiseli kupus je zlatna riznica vitamina C i brojnih minerala. Odličan je čistač organizma, pa ga i nutricionisti preporučuju u svakodnevnoj ishrani, a naročito kad jedemo meso. Diuretik je, štiti od opasnih bolesti, sprečava starenje, a rasol pomaže u radu žuči i snižava šećer. Stari narodni recept glasi – jedite dnevno barem 200 grama kiselog kupusa – bićete puni snage, a virusi će vas zaobići.
Preuzeto: srbijadanas.com