Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

“Banoffee Pie”

Banoffee

Sastojci: 

Za biskvit:

  • 400 g banane
  • 225 g ili 4 jajeta
  • 225 g suncokretovog ulja
  • 300 g šećera
  • 240 g brašna
  • 7 g praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • kašičica cimeta
  • kašičica kardamoma

Za karamel sos:

  • 300 g šećera
  • 200 g slatke pavlake
  • 150 g putera
  • prstohvat soli

Za garnirung:

  • 700 g ili manje slatke pavlake
  • 2 banane
  • čokolada

Priprema:

Uključite rernu na 190°C i podmažite uljem keramički pekač. Umutite jaja sa šećerom i uljem pa postepeno dodajte mešavinu brašna, praška za pecivo, soli, cimeta i kardamoma mešajući dok se ne sjedine u glatku smesu. Varjačom umešajte bananu isečenu na komade pa sipajte u kalup i pecite u zagrejanoj rerni 25 minuta. Dok se biskvit peče pripremite karamel sos.

Duboku šerpu sa debljim dnom stavite na tihu vatru da se zagreje. U šerpu prvo sipajte manju količinu šećera, sačekajte da se istopi pa sipajte još, ponovo sačekajte da se istopi pa sipajte još i tako dok ne potrošite. Nema potrebe za mešanjem. 

Slatku pavlaku zagrejte na drugoj ringli skoro do ključanja. Kada se sav šećer istopio ulijte polako slatku pavlaku uz stalno mešanje. Mešajte varjačom dok ne bude glatko pa dodajte puter i mešajte dok se ne rastopi. Za bolji ukus dodajte prstohvat soli i promešajte. Ostavite karamel da se ohladi.

Kada je biskvit pečen izvadite ga iz rerne i dobro ohladite. Slatku pavlaku umutite u čvrst sneg. Dve trećine ohlađenog karamela pomešajte sa umućenom slatkom pavlakom, a trećinu ostavite za prelivanje preko kolača. Na ohlađeni biskvit rasporedite slatku pavlaku sa karamelom. Bananu isečenu na kriške rasporedite po površini pa pospite rendanom čokoladom.

Kolač prelijte preostalim karamelom, po želji još ohladite ili služite odmah.

PRIJATNO!

Tagovi:
Pročitajte još: