Sastojci:
- 500 g pilećeg mesa (najbolje belo meso ili bataci)
- 1 veći krompir
- 2 šargarepe
- 1 peršun (koren i listovi)
- 1 manji celer (koren)
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 l vode
- 1 l pileće supe (može i kocka rastvorena u vodi)
- 200 ml kisele pavlake
- 2 kašike brašna
- 1 žumance
- 2-3 kašike ulja ili maslaca
- so i biber po ukusu
- lovorov list (opciono)
- sok od jednog limuna
Priprema:
Pileće meso operite, isecite na manje komade i stavite u lonac sa vodom. Kuvajte dok ne postane mekano. Kada bude kuvano, izvadite meso i sačuvajte vodu u kojoj se kuvalo.
Krompir, šargarepu, peršun i celer očistite i isecite na sitne kockice. Crni luk sitno iseckajte.
U drugom loncu zagrejte ulje ili maslac i dodajte iseckani crni luk. Pržite dok ne postane staklast. Dodajte brašno i pržite uz stalno mešanje dok ne postane svetlo smeđe boje.
Polako dodajte vodu u kojoj se kuvalo meso i pileću supu, stalno mešajući da se ne stvore grudvice.
Dodajte iseckano povrće i kuvano pileće meso. Kuvajte dok povrće ne omekša.
Priprema zaprške: U posudi pomešajte kiselu pavlaku, žumance i sok od limuna. Dobro izmešajte. Dodajte nekoliko kašika vrele čorbe u smesu sa pavlakom i zatim lagano umešajte sve u čorbu.
Dodajte so, biber i lovorov list po ukusu. Kuvajte još pet do 10 minuta uz povremeno mešanje.
Poslužite toplu čorbu sa posutim svežim peršunom.
PRIJATNO!