Sastojci:
- 100 g crnog luka
- 100 g šargarepe
- 40 g korena peršuna
- 40 g korena paškanata
- 60 g korena celera
- 160 g krompira
- 200 g zamrznutog spanaća
- 350 g pilećeg belog mesa
- 1,3 l vrele vode
- 1 žumance
- 80 g kisele pavlake
- po ukusu so
- suvi biljni začin
- mleveni biber
- po potrebi ulje
Priprema:
Crni luk, šargarepu, koren peršuna, paškanata i celera, kao i krompir iseckati na kockice. Belo meso iseći na kocke. Na malo ulja, u dubljoj šerpi, prodinstati svo iseckano povrće, oko 2 minuta. Ubaciti piletinu i dinstati dok meso ne pobeli. Kada meso pobeli sipati vrelu vodu, dodati krompir, so, suvi biljni začin i mleveni biber po ukusu. Kuvati čorbicu pola sata na srednjoj temperaturi u polupokrivenoj posudi. Pri kraju kuvanja dodati spanać (možete dodati i sveži spanać) i kuvati čorbicu još 10 minuta. Kiselu pavlaku umutiti sa žumancetom i dodati, polako, jednu kutlaču čorbice uz stalno mešanje (da ne bi nastale grudvice kada se sipa u čorbu). Polako sipati u čorbicu uz stalno mešanje.
Pikantne punjene rolnice sa krompirom
Sastojci za krompir:
- 300 g (3 kom) krompira
- malo soli
- malo mlevenog bibera
- malo kurkume
- malo mešavine bibera sa belim lukom
- 1 kašika maslinovog ulja
- malo omekšalog maslaca
Sastojci za rolnice:
- 400 g (4 šnicle) pilećeg belog mesa
- 2 kašike krem sira
- 2 čena izgnječenog belog luka
- malo iseckanog peršunovog lišća
- 2 kašike (45 g) sitno seckanih mariniranih šampinjona
- malo mlevenog bibera
- 80 g (8 kom) tanko rezane dimljene šunke
Za premaz rolnica:
- 1 kašičica slatko ljutog čili sosa
- malo senfa
- 1 kašika meda
- 1 kašika soja sosa
Priprema:
Krompir narezati na tanke šnite te ga posuti sa solju, mlevenim biberom, slatkom mlevenom paprikom, kurkumom, mešavinom bibera sa belim lukom u prahu, uljem i maslacom sobne temperature i sve promešati. Staviti u tepsiju obloženu papirom za pečenje da pokrije dno. Prvo pokriti sa papirom za pečenje te na papir staviti alu foliju. Staviti peći u rernu na 180° C 15 minuta. Nakon 15 minuta izvaditi tepsiju iz rerne skinuti alu foliju i gornji papir za pečenje. Dok se krompir peče pripremiti rolnice. Meso iseći na šnicle i istući čekićem sa obe strane te ih posoliti i pobiberiti. Krem sir pomešati sa iseckanim peršunovim listom, izgnječenim belim lukom, sitno iseckanim mariniranim šampinjonima i mlevenim biberom i po kašiku nadeva stavljati na šnicle, razvući nadev po celoj površini šnicle i po dužoj strani zarolati. Tako pripremljene rolnice omotati dimljenom slaninom i sve ih spojiti štapićima za roštilj. Na polupečen krompir staviti rolnice, pokriti alu folijom i staviti peći na 180 °C 35 minuta.
Pripremiti premaz: Pomešati čili umak, senf, med i soja sos.
Izvaditi rolnice sa krompirom iz rerne, ukloniti alu foliju premazati ih pripremljenim premazom sa obe strane i vratiti u rernu na 170 °C oko 10 minuta.
Domaći sladoled
Sastojci:
- 250 ml slatke pavlake
- 6 kašičica šećera
- 2 belanceta
- 200 g krem sira
Za dodatak:
- po želji mlevena plazma
- voće
- čokolada
Priprema
U odgovarajućoj posudi umutite slatku pavlaku sa 3 kašičice šećera. Posebno umutite 2 belanca i 3 kašičice šećera pa kašikom sjedinite sa slatkom pavlakom i dodajte krem sir. Po želji možete dodati voće i mlevenu plazmu.
PRIJATNO!