Search
Close this search box.

Bela čorbica sa spanaćem

Nedeljni recept

Sastojci:

  • 100 g crnog luka
  • 100 g šargarepe
  • 40 g korena peršuna
  • 40 g korena paškanata
  • 60 g korena celera
  • 160 g krompira
  • 200 g zamrznutog spanaća
  • 350 g pilećeg belog mesa
  • 1,3 l vrele vode
  • 1 žumance
  • 80 g kisele pavlake
  • po ukusu so
  • suvi biljni začin
  • mleveni biber
  • po potrebi ulje

Priprema:

Crni luk, šargarepu, koren peršuna, paškanata i celera, kao i krompir iseckati na kockice. Belo meso iseći na kocke. Na malo ulja, u dubljoj šerpi, prodinstati svo iseckano povrće, oko 2 minuta. Ubaciti piletinu i dinstati dok meso ne pobeli. Kada meso pobeli sipati vrelu vodu, dodati krompir, so, suvi biljni začin i mleveni biber po ukusu. Kuvati čorbicu pola sata na srednjoj temperaturi u polupokrivenoj posudi. Pri kraju kuvanja dodati spanać (možete dodati i sveži spanać) i kuvati čorbicu još 10 minuta. Kiselu pavlaku umutiti sa žumancetom i dodati, polako, jednu kutlaču čorbice uz stalno mešanje (da ne bi nastale grudvice kada se sipa u čorbu). Polako sipati u čorbicu uz stalno mešanje.

Pikantne punjene rolnice sa krompirom

Sastojci za krompir:

  • 300 g (3 kom) krompira
  • malo soli
  • malo mlevenog bibera
  • malo kurkume
  • malo mešavine bibera sa belim lukom
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • malo omekšalog maslaca

Sastojci za rolnice:

  • 400 g (4 šnicle) pilećeg belog mesa
  • 2 kašike krem sira
  • 2 čena izgnječenog belog luka
  • malo iseckanog peršunovog lišća
  • 2 kašike (45 g) sitno seckanih mariniranih šampinjona
  • malo mlevenog bibera
  • 80 g (8 kom) tanko rezane dimljene šunke

Za premaz rolnica:

  • 1 kašičica slatko ljutog čili sosa
  • malo senfa
  • 1 kašika meda
  • 1 kašika soja sosa

Priprema:

Krompir narezati na tanke šnite te ga posuti sa solju, mlevenim biberom, slatkom mlevenom paprikom, kurkumom, mešavinom bibera sa belim lukom u prahu, uljem i maslacom sobne temperature i sve promešati. Staviti u tepsiju obloženu papirom za pečenje da pokrije dno. Prvo pokriti sa papirom za pečenje te na papir staviti alu foliju. Staviti peći u rernu na 180° C 15 minuta. Nakon 15 minuta izvaditi tepsiju iz rerne skinuti alu foliju i gornji papir za pečenje. Dok se krompir peče pripremiti rolnice. Meso iseći na šnicle i istući čekićem sa obe strane te ih posoliti i pobiberiti. Krem sir pomešati sa iseckanim peršunovim listom, izgnječenim belim lukom, sitno iseckanim mariniranim šampinjonima i mlevenim biberom i po kašiku nadeva stavljati na šnicle, razvući nadev po celoj površini šnicle i po dužoj strani zarolati. Tako pripremljene rolnice omotati dimljenom slaninom i sve ih spojiti štapićima za roštilj. Na polupečen krompir staviti rolnice, pokriti alu folijom i staviti peći na 180 °C 35 minuta. 

Pripremiti premaz: Pomešati čili umak, senf, med i soja sos. 

Izvaditi rolnice sa krompirom iz rerne, ukloniti alu foliju premazati ih pripremljenim premazom sa obe strane i vratiti u rernu na 170 °C oko 10 minuta.

Domaći sladoled

Sastojci:

  • 250 ml slatke pavlake
  • 6 kašičica šećera
  • 2 belanceta
  • 200 g krem sira

Za dodatak:

  • po želji mlevena plazma
  • voće
  • čokolada

Priprema

U odgovarajućoj posudi umutite slatku pavlaku sa 3 kašičice šećera. Posebno umutite 2 belanca i 3 kašičice šećera pa kašikom sjedinite sa slatkom pavlakom i dodajte krem sir. Po želji možete dodati voće i mlevenu plazmu.

PRIJATNO!


Tagovi:
Pročitajte još: