Beli luk je izuzetno zdrava namirnica, a nazivaju ga i prirodnim antibiotikom. Poseduje antioksidativna, antifungalna i antibakterijska svojstva koja su svima poznata još od davnina.
Takođe, konzumacija belog luka pomaže u snižavanju krvnog pritiska, a beli luk poboljšava i zdravlje srca.
Neprijatna situacija
Međutim, nažalost, konzumacija ove namirnice povezana je sa problemima zadaha iz usta koji mogu da stvore neprijatne situacije, a sve to zbog prisutnosti nekih materija koje se tokom probavnih procesa apsorbuju u krvotok i transportuju do pluća.
Zato pranje zuba nakon konzumacije belog luka nije tako korisno za uklanjanje lošeg zadaha kao žvakaća guma ili menta: problem nije u ustima, već u probavnom sistemu.
Preporuka doktora
Da biste rešili problem, samo pojedite jabuku u istom obroku.
– Pokazalo se da biljne hemikalije (uključujući kvercetin) u jabuci stupaju u interakciju sa sastavom sumpora u belom luku, neutrališući taj poseban miris – objašnjava dr. Rosi u svojoj objavi.
Ali nije samo jabuka ta koja ima tu “moć” nad belim lukom.
Evo spiska namirnica koje mogu da se dodaju u jela bogata belim lukom kako bi se neutralisao miris te namirnice (reč je o povrću koje mora da se jede isključivo sirovo da bi bilo efikasno)
zelena salata
peršun
menta
spanać
Pixabay
Ukoliko planirate da konzumirate jela sa belim lukom, ili da ih pripremite za goste, nemojte da zaboravite da na sto stavite i lepu korpicu ili činiju sa jabukama, ili da u jelo dodate malo spanaća ili peršunovog lista, da biste sprečili neprijatan zadah.