Beli luk se vekovima koristi u narodnoj medicini, kojoj su njegovi blagotvorni učinci na zdravlje dobro poznati. Deluje protiv mikroba, u prevenciji visokog pritiska i srčanih oboljenja, pomaže normalizaciji crevne flore, ima antikancerogena svojstva…
Beli luk sadrži više od dvesta biološki aktivnih materija. Najvažniji sastojak je eterično ulje, koje sadrži sumporna jedinjenja – u njemu se nalaze alin, alicin i drugi lekoviti sastojci. Tu je i enzim alinaza, kao i vitamini A, B1, B2, B6 i C. Beli luk sadrži dosta minerala: selen, fosfor, jod, magnezijum, cink, gvožđe, mangan, bor, bakar, kalcijum, molibden, kao i aminokiseline i enzime. Sve materije su u koncentrisanom obliku, a lekovite su već u vrlo maloj količini. “Razumevanje tako kompleksne mešavine materija, veliki je naučni izazov”, izjavio je dr Džon Milner iz Nacionalnog instituta za kancer u SAD.
Da bi se sačuvala sva prirodna svojstva, beli luk ne bi trebalo da se prerađuje. Najbolji rezultati se postižu ako se iscedi svež sok. Koliko belog luka treba pojesti da bi se osetile sve dobrobiti ove čudesne biljke? Izgleda da je dovoljno tri do četiri čena dnevno.
Terapijska svojstva
1) Antimikrobna svojstva
Efikasno deluje protiv bakterija (može da zaustavi rast bakterija Staphylococcus, Escherichia colli, Proteus, Pseudomonas), gljivica, virusa i parazita – i to znatno delotvornije od nekih, do sada poznatih, moćnih antibiotika (na neke bakterije deluje poput penicilina). Dokazano je i da beli luk uspešno suzbija rast gljivica, posebno Candidu albicans. Protivbakterijski učinak ostaje čak i kada se beli luk jedno vreme kuva na 100 stepeni! Ima izuzetnu dezinfekcijsku snagu, jer je prirodni antiseptik. U crevima sprečava prekomerno vrenje i truljenje, pa tako uređuje crevnu floru.
2) Tretman kardiovaskularnih bolesti
Normalizuje ubrzan rad srca, pospešuje snabdevanje srčanog mišića krvlju, što poboljšava srčanu funkciju. Sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, a time pomaže poboljšanje cirkulacije i ublažava mogućnost srčanih i moždanih udara. U svrhu prevencije, dodaje se sirovi luk u sva jela.
– Smanjuje nivo triglicerida u krvi, kao i stvaranje štetnog holesterola, a povećava koncentraciju zaštitnog.
– Smanjuje sistolni (“donji”) pritisak. Ukoliko imate problema sa povišenim pritiskom, svako jutro pojedite jedan čen. Deluje slično kao aspirin, to jest proređuje krv.
3) Antioksidativna svojstva
Smanjuje nivo slobodnih radikala i jača antioksidativnu odbranu. Štiti od štetnog delovanja nikotina.
4) Borac protiv tumora
Beli luk neutrališe kancerogena jedinjenja i tako sprečava pojavu tumora jetre, jednjaka, usne šupljine, želuca i debelog creva. Pored toga, zaustavlja rast karcinoma na taj način što ubija tumorske ćelije i podstiče odbrambeni mehanizam u borbi protiv tumora (imunoterapija).
– Beli luk unapređuje aktivnost imunološkog sistema i tako povećava ukupnu otpornost organizma prema infekcijama.
– U trudnoći, umerena konzumacija olakšava teškoće povezane sa povećanjem telesne težine – poput otoka i povećanja krvnog pritiska, kao i pojave trudničkog dijabetesa. Upravo se kod šećerne bolesti preporučuje upotreba belog luka kao začina.
– Preporučuje se sam i u kombinaciji sa drugim lekovitim sredstvima kod reumatoidnog artritisa.
– Zbog povoljnog učinka, neka jedinjenja iz belog luka bi mogla da se koriste za lečenje neurodegenerativih bolesti.
– Dobar je za rešavanje kožnih problema kao što su akne, pomaže kod infekcija ušiju i zubobolje, kao i pri trovanju olovom.
Kada je potreban oprez
– Beli luk ne izaziva nikakve toksične niti mutagene pojave. Ispitivanja su pokazala da je zreo plod lekovitiji od mladog i potpuno neškodljiv. Međutim, pojedini ljudi loše reaguju na neke sastojke belog luka, pa kod njih mogu da se nakon konzumiranja jave izvesne poteškoće (gorušica, bol u želucu, nadimanje, gasovi, mučnina, krvarenje iz hemoroida, pečenje pri mokrenju, čak i razdražljivost).
– Potreban je oprez kod istovremene primene belog luka i preparata na bazi biljke Ginkgo biloba ili visokih doza vitamina E, jer može da dođe do određenih problema (zbog pojačanog krvarenja).
– U slučaju istovremenog korišćenja belog luka i preparata na bazi heparina, aspirina ili lekova za oboljenja krvnih sudova, treba se obavezno posavetovati sa lekarom.
– S obzirom da može da ima kontraindikacije sa drugim lekovima i dodacima ishrani, preporučuje se pauza u njegovoj konzumaciji nekoliko nedelja pre i posle bilo kakve operacije.
– Retko se dešava, ali beli luk kod nekih ljudi može da izazove alergijsku reakciju, koja se manifestuje osipom, temperaturom i glavoboljom.
– U prevelikim količinama, može štetno da deluje na bubrege, kao i na smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca. Stoga anemične osobe, ali i one koje uzimaju antikoagulante (sredstva protiv zgrušavanja krvi), moraju kontrolisano da konzumiraju beli luk.
– Ako vam želudac teško podnosi beli luk, pripremite namaz od njega: iseckajte ga, izmešajte sa svežim maslacem ili mašću i time premažite hleb.
Preuzeto: Zdravahrana.com