Novija istraživanja otkrivaju zdravstvene koristi od flavonoida koje sadrže citrusi (pomorandže, mandarina, grejp…). Iako tih flavonoida ima i u samim voćkama, najviše su koncentrisani u kori, tačnije, u beloj materiji ispod same kore.
To znači, kad ljuštite pomorandžu, ne bacajte belu materiju koja je obavija, nego je pojedite. Ona je puna antioksidanata! Ta bela meterija se nalazi i unutar same pomorandže, između kriški, kada ih razdvojite. Jedan od najinteresantnijih flavonoida iz kore i bele metarije u pomorandži je naringenin, koji se javlja u svom citrusnom voću (ali i u ljusci paradajza). Istraživanja su pokazala da naringenin, kao i ostali flavonoidi iz citrusnog voća, mogu da “poprave” oštećenje DNK koja bi mogla da dovedu do raka. Druga istraživanja su pokazala da naringenin stimuliše jetru da sagoreva suvišne masnoće i može da ugojenim miševima povrati normalnu težinu.
Eksperimenti na životinjama su takođe pokazali da naringenin i drugi flavonoidi iz citrusa mogu da vrate na normalu povišene trigliceride i holesterol, kao i da normalizuju nivoe šećera u krvi. Dakle, citrusi nisu samo hrana, već i lek. Zato ne ljuštite beli sloj kad jedete pomorandžu ili grejpfrut.
Na taj način možete da dobijete najviše koristi od ovog ukusnog južnog voća…
Preuzeto: Zdravahrana.com