Poznato je da sirovi beli luk deluje kao prirodan antibiotik, jer poseduje antivirusna, antifungalna i antimikrobna svojstva, a pomaže u eliminisanju štetnih bakterija i štiti organizam.
On takođe ubija bakterije, reguliše krvni pritisak, i osnažuje imunitet, a u tradicionalnoj medicini koristi se za lečenje organa za disanje, oboljenja srca i krvnih sudova, glavobolje, bolesti organa za varenje, crevnih parazita, kožnih bolesti.
Ipak, ukoliko ne možete da ga jedete sirovog zbog mirisa i ukusa, predlažemo vam da napravite vodu sa belim lukom, u narodu poznatu kao “belolučanu” vodu.
Kako se pravi i kako se pije?
Belolučana voda se jednostavno se pravi – prepolovite osam šešnjeva belog luka, stavite ih u telgu i prelijte litrom vode.Teglu odložite u frižider da odstoji sat vremena. Nakon toga voda sa belim lukom je spremna za konzumaciju.
Za bolji imunitet i kao prevenciju od raznih bolesti preporučljivo je da belolučana voda postane vaša zdrava navika jednom mesečno, u trajanju od 7 dana. Tada ćete je konzumirati svakog jutra.Međutim, ako osetite prve znakove prehlade, ili želite da se očistite od toksina, počnite odmah da konzumacijom.
Prvi dan pijte belolučenu vodu na savki sat i po, a drugi dan na svaka dva sata ili najmanje tri puta dnevno, po jednu šolju. Sledećih dana pijte belolučanu vodu nekoliko puta dnevno, a četvrtog dana obavezno napravite novu dozu koju ćete ikoristiti naredna tri dana.
Belolučanu vodu uvek treba držati u frižideru.
Preuzeto: Srbija Danas