Sastojci
- 500 g špageta
- 200 g slanine ili barene šunke
- 700 ml mleka
- 6 kašika brašna
- 100 g topljenog sira
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica vegete
- bosiljak
- origano
- 1 kisela pavlaka
Priprema:
U ključalu vodu staviti malo soli i ulja i ubaciti špagete. Ako želite da budu malo tvrđe “al dente”, onda odmah isključiti vatru i sačekati oko 8 min, a ako volite mekše onda kuvati duže. Nakon što ih procedite, ne ispirati sa vodom, već dodati malo maslinovog ulja i promešati. Iseckati sitno slaninu i staviti u šerpicu da se prži. Naliti 600 ml mleka, a u ostatak razmutiti brašno.
U šerpu sa slaninom i mlekom dodati začine i promešati. Kada prokuva, skloniti sa vatre i lagano uliti brašno sa mlekom, svo vreme mešajući, pa vratiti na šporet i mešati dok se ne zgusne. Kada se umak zgusnuo, izrendati sir i promešati, a potom dodati pavlaku i opet promešati.
Prijatno!