Heljda je žitarica koja ne sadrži gluten, posebno pogodna za jesenju i zimsku ishranu, jer greje organizam i daje dosta energije.
U hladnim krajevima kao što je Rusija, heljda je deo tradicionalnog doručka. Zrno heljde sadrži skoro sve esencijalne aminokiseline. Heljda sadrži i mikroelemente kao što su jod, cink, brom, organske kiseline i flavonoid rutin (iz grupe vitamina P) tako da je dobra prevencija protiv bolesti kao što su hipertenzija, reumatizam i dijabetes. Flavonoid rutin koji heljda sadrži štiti krvne sudove, a posebno jača otpornost kapilara, sprečava njihovu lomljivost, a time smanjuje rizik stvaranja edema i kapilarnog krvarenja. Heljda je odličan izvor rastvorljivih vlakana što pomaže smanjenju holesterola. Heljda ima nizak glikemijski indeks i ne sadrži gluten. Beskvasni hleb zagovornici zdrave ishrane smatraju zdravijim od hleba sa kvascem.
Preuzeto: Zdravahrana.com