Besplatne analize krvi za penzionere

Uz podršku opštine Apatin, koja je bila suorganizator, medicinska firma „Medlab“, organizovala je besplatnu anlizu krvi za penzionere i socijalno ugrožene kategorije stanovništva, u prostorijama Uduženja penzionera.

Predsednik opštine Milan Škrbić pozdravio je prisutne i naglasio da će opština Apatin podržavati ove besplatne akcije koje su u interesu najugroženijih kategorija stanovništva.

– Među ugroženima su svakako i penzioneri te stoga mislimo da im treba pomoći makar i na ovaj način da provere svoje zdrastveno stanje-rekao je Škrbić, najavljujući dalje akcije ovakvih preventivnih pregleda.

Ispred „Medlaba“ prof. dr Milan Ubavić, specijalista kliničke patofiziologije, je istakao da su u akciji merene najvažnije vrednosti u anlizi krvi, šećer i lipidni status, odnosno dobar i loš holesterol, od kojih zavisi opšte stanje organizma. On je takođe najavio da će u Apatinu, kao i drugim gradovima Vojvodine, „Medlab“ svake godine sprovoditi ove akcije.

– Apatincima želim poručiti da smo prošle godine imali jednu akciju analize krvne slike i da ćemo nastaviti sa ovim aktivnostima u narednom periodu. Veoma je takođe važno da građane upoznamo sa elementarnim prepoznavanjem šta se treba činiti kad se odlazi kod lekara i kakve rezultate i analize krvi donosimo ordinirajućem lekaru. Analiza krvi je ključna za određivanje terapije ali i pacijenti trebaju da znaju kada se pravi analiza čega pre toga treba da se pridržavaju. Osim toga pokušali smo svim zainteresovanim da damo odgovor na njihova pitanja o opštem zdravlju, preventivi, potrebnoj nezi, ishrani, načinu života i slično- rekao je prof. dr Milan Ubavić.

On je takođe upozorio pred sezonu gripa da ne treba na svoju ruku uzimati lekove, posebno antibiotoke, i da se uvek treba proveriti da li je prehlada virusna ili bakterijska, i da sa sa nalazima krvi ordinirajući lekar opredeljuje šta je potrebno za uspešnu terapiju.

Takođe je ocenio na osnovu iskustava „Medlaba“ da su krajevi u Vojvodini gde stanovništvo ima pojačan fizički rad a i genetsku predispoziciju utvrditi da su zdravije sredine vezane za ove dve komponente.

Izvor: Radio Dunav

Be the first to comment

Leave a Reply