Bez poskupljenja struje do kraja godine – Preporuke MMF-a nisu obavezujuće

Struja u Srbiji neće poskupeti do kraja godine, iako će predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda i tokom ove posete tražiti korekciju od srpskih zvaničnika, bar za 2%, piše Blic.

Računica Vlade pokazuje da za tim nema potrebe sve do Nove godine. Neizvesno je šta će se dešavati nakon 1. januara 2020. godine.
Cena struje u Srbiji, od sedam evrocenti, među najjefitinijima je u Evropi. Za MMF nema dileme da bi srpski kilovat trebalo da bude skuplji i na tome će insistirati. Pošto je reč o savetodavnom aranžmanu, srpska strana nema obavezu da preporuke usvoji. Argument za to će im biti to što i sa ovako niskom cenom, koja nije korigovana dve i po godine, izdvajanja za nju u budžetu svakog domaćinstva su više od 5%, što je evropski rekord.
Svaka nova korekcija bi se negativno odrazila na budžet srpskih domaćina i socijalni status značajnog broja porodica, piše Blic.
List dodaje i da je EPS spremio podatke iz kojih se vidi da niska cena kilovata nije uicala na nihovo poslovanje u 2018. godini, ali ni u tekućoj godini.

Foto: chanwangrong/shutterstock.com

Preuzeto: eKapija

Be the first to comment

Leave a Reply