Biber, pored soli nezaobilazni začin u svim kuhinjama i svetskim restoranima poreklom je iz indonezanskih tropskih šuma. To je biljka puzavica koja daje bobičaste plodove (nama poznate kao zrna bibera) i moze dostici visinu od 10 m.
Iako u prirodi postoji preko 2000 vrsta bibera najpoznatija podela ovog začina na tržištu je na: crni, beli, zeleni i crveni biber. Boja bibera ne zavisi od primarne vrste biljke sa koje je ubran već od načina na koji se zrno priprema za upotrebu.
Za hladno i vlažno doba godine, ovaj začin je odličan izbor. Biber stvara osećaj toplote u organizmu, poboljšava cirkulaciju krvi, olakšava disanje, a pomaže i da lakše eliminišemo sluz iz organizma, koja se naročito nakuplja u hladno doba godine. U prirodnoj medicini se smatra da biber uništava različite parazite u digestivnom traktu, a i da ima izraženo antibakterijsko i antivirusno dejstvo,
Kao začin, biber pomaže boljem varenju i usvajanju hrane. Svakako je najbolje da koristite sveže samleveni biber, a za koju boju bibera ćete se odlučiti – crni, beli, zeleni – stvar je vašeg ličnog ukusa. Ionako je to plod iste biljke, samo što se bere u različitoj fazi zrelosti.
Piše: Vanja