Chia semenke su sitna crna, bela i tamnosmeđa semena. Iako se koristila hiljadama godina, postala je popularna u poslednjih 25 godina, jer su naučnici ustanovili da je prebogata omega-3 masnim kiselinama koje čine čak trećinu njenog sastava, što predstavlja jedan od najboljih izvora zdravog i kvalitetnog ulja.
Osim toga, chia semenke obiluju antioksidansima i vlaknima, a sadrže i visok nivo magnezijuma, cinka, gvožđa i kalcijuma. Kao takva, ova dragocena biljka može mnogo da utiče na unapređivanje zdravlja, posebno kad je reč kod sprečavanja oboljenja srca, povišenog šećera, a odlično se pokazala i kad je regulisanje varenja u pitanju. Chia semenke su veoma bogate mineralima.
Čia semenke su još bogate fosforom, kalijuma, gvožđe, takođe je prisutan i kalcijum. Takođe sadrže i razne vitamine A, B, E i D koji su pogodni za vid, kosu, nokte, kožu, zube i mišiće.
Čia semenke su neutračnog ukusa, njih možete koristiti u kombinaciji raznih jela. Čia semenke nije preporučljivo pržiti jer onda gube svoj sastav i vitamine. Najbolje ih je koristiti ujutro, u kombinaciji vode, mleka ili jogurta. Sama priprema je jednostavna, kašikicu čia semenki stavite u vodu ili mleko i ostavite da ostoji jedno 10-tak minuta.
Piše: Vanja