Mnogi ljudi žele da žive zdravije, ali zbog obilja često i protivrečnih informacija o tome šta je zdravo a šta nije, jednostavno ne znaju odakle da počnu. Ali, jedno je sigurno: ako počnu izborom organske hrane, sigurno neće pogrešiti.
Postoji sasvim jednostavan način da smanjite rizik od većine savremenih bolesti – a to je da birate organsku hranu.
Pre svega, izbor organskih namirnica smanjiće naše izlaganje pesticidima, koje sadrže gotovo sve konvencionalno gajene poljoprivredne kulture. Iako su količine pesticida koje preostanu u hrani veoma male, njihovo stalno konzumiranje dovodi do akumulacija u organizmu, koja može imati prilično štetne posledice. Primera radi, u nekim američkim okruzima zakonom je obavezno da se jedan od trenutno najviše korišćenih pesticida, round up, označi kao karcinogen – zato što su validna naučna istraživanja pokazala da jeste kancerogen. A ni ostali pesticidi nisu nimalo naivni.
Drugo, izbor organske hrane smanjuje neželjeni unos antibiotika iz namirnica životinjskog porekla. Na konvencionalnim farmama, po protokolu se životinjama daju antibiotici, ne samo kad su bolesne, nego i preventivno. U SAD se, na primer, 80% ukupno upotrebljenih antibiotika potroši upravo na farmama, u preventivne svrhe, a radi većeg profita! Neizbežno, ti antibiotici dospeveju u mleko i meso životinja. Neki naučnici smatraju da je upravo to stalno unošenje niskih doza antibiotika ključni faktor koji je doveo do nastajanja bakterijskih sojeva otpornih na antibiotike, koji mogu izazvati opasne infekcije. Za razliku od toga, na organskim farmama živvotinje imaju više prostora da se slobodno kreću i žive u humanijem i prirodnijem okruženju, pa je i stopa infekcija manja, a samim tim je i upotreba antibiotika mnogo manja nego na konvencionalnim farmama.
Treće, što je takođe veoma važno, jeste činjenica da organske poljoprivredne kulture po definiciji nisu genetski modifikovane (GMO). To jest, da bi bilo koja poljoprivredna kultura bila sertifikovana kao “organska”, ona ne može da bude genetski modifikovana. Tako se izborom organskog izbegava jedan od velikih rizika, jer je niz istraživanja ukazao da je korišćenje genetski modifkovane hrane u ishrani ljudi i životinja veoma rizično, sa mogućim nesagledivo štetnim posledicama po zdravlje ne samo naše, nego i budućih generacija.
I četvrto, što takođe nije nebitno, jeste činjenica da su brojna istraživanja dosad ukazala da organski gajene namirnice sadrže veću koncentraciju hranljivih materija i veće količine antioksidanasa od konvencionalno gajenih namirnica. Drugim rečima, organski gajene namirnice su značajno nutritivno vrednije od konvencionalno gajenih.
Preuzeto: Zdravahrana.com