Rotkvice su crveno povrće koje ima mnogobrojne blagotvorne efekte za ljudsko zdravlje. Nazivaju ih još i vesnicima proleća.
Najraskošnije povrće iz svoje porodice, rotkvice obiluju vitaminima i mineralima i mogu izlečiti brojne bolesti.
Rotkvice sadrže vitamin C (100 gr rotkvica osigurava četvrtinu dnevne potrebe organizma), folnu kiselinu (6%) i kalijum (5%). Sadrže vitamin B6, riboflavin, magnezijum, bakar, cink, gvožđe i kalcijum. Takođe, 100 gr rotkvica sadrži 1,6 gr vlakana.
Prevencija kancera
Zahvaljujući sadržaju folne kiseline, vitamina C i antocijana, rotkvice su veoma efikasne u borbi sa rakom debelog creva, bubrega i želuca.
Smanjuju nivo holesterola
Rotkvice imaju nizak nivo zasićenih masti i holesterola, a jačaju imunitet organizma. Zbog toga su preporučljive za konzumiranje u proleće. Ovo povrće je idealno za detoksifikaciju, pored zelene salate. Operite dobro lišće zelene salate i iseckajte ga sitno. Dodajte mlad luk i usitnjenje rotkvice. Možete preliti salatu ceđenim limunom. Pokušajte da ne dodate previše soli, pošto ona zadržava vodu u tkivima. Ako ste ne dijeti, jedite ovu salatu najmanje dva puta dnevno. Rotkvice daju osećaj sitosti, dok u isto vreme pomažu u obnovi vitalnosti organizma.
Štiti probavni sistem
Crvene rotkvice sadrže antioksidanse i vitamin C, koje su jako važne u ovom periodu kada smo izloženi riziku od koronavirusa, ali i gripe i prehlade. Pored toga, ako se često konzumira, rotkvica je jako dobra za probavni sistem, pošto sadrži kalcijum, magnezijum, kalijum i vlakna koja su neophodna za dobru probavu.
Rotkvice regulišu proizvodnju bilirubina. Vlakna iz rotkvica regulišu funkcionisanje crevnog trakta, podstiču eliminaciju toksina iz organizma i sprečavaju pojavu zatvora.
Čiste bubrege i bore se sa respiratornim bolestima
Rotkvice su veoma efikasne u prevenciji urinarnih infekcija, zahvaljujući dijuretskom efektu.
Ovo povrće je dobro za lečenje sinusnih infekcija, bronhitisa i astme.
Preuzeto: http://edukacija.rs
Foto: pixabay.com