Mada je bok čoj (ili kineski kupus) povrće koje se gaji na Dalekom istoku, on postaje sve popularniji i kod nas.
To je zeleno lisnato povrće sa veoma malo kalorija ( u 100 grama ima samo 13 kalorija). Ali, veoma je bogat izvor mnogih vitalnih fitonutrijenata, vitamina, minerala i antioksidanasa koji gode zdravlju.
Pre svega, bogat je izvor vitamina C (100 grama obezbeđuje 75% dnevnih potreba organizma). Sadrži više vitamina A, karotina i drugih flavonoida nego domaći kupus, karfiol i slično. Sa 100 grama bok čoja dobijate 149% preporučenih dnevnih potreba vitamina A.
Kineski kupus je i veoma dobar izvor vitamina K i obezbeđuje 38% dnevnoh potreba (100 g). Vitamin K ima izraženu ulogu u održavanju zdravlja kostiju, kao i u zaštiti mozga od oštećenja neurona (važno za ishranu obolelih od Alchajmerove bolesti).
Sveži kineski kupus sadrži mnoge vitamine B kompleksa kao što su B6, riboflavin, pantotenska kisline (vitamin B5) i tiamin (B1). Ovi vitamini su neophodni našem telu da bi ispravno funkcionisalo.
Bok čoj sadrži i određene količine minerala, posebno kalcijuma, fosfora, kalijuma, mangana, gvožđa i magnezijuma. Kalijm je važan elektrolit koji pomaže da se reguliše srčani ritam i krvni pritisak, a mangan telo koristi za sintezu enzima superoksid-dismutaze, važnog antioksidanta, dok je gvožđe neophodno za formiranje crvenih krvnih zrnaca.
Preuzeto: Zdravahrana.com