Bol u leđima

Bol u leđima može često biti izazvan od predugačkog stajanja na nogala ili čak prekomernog sedenja. Uglavnom do bola dolazi ako je stajanje ili sedenje nepravilno. 

Ako vas bole leđa nakon dužeg sedenja, delimično je za to kriva stolica. Većina istraživanja pokazuje da ljudi najčešće sede na čvrstim i ravnim, drvenim stolicama koje su konstruisane da odgovaraju ljudima,ali ne i za predugo sedenje na njima. U modernije vreme, stolice se prave od plastike i one su uglavnom udobne i mekane. Ali većina stručnjaka smatra da su te stolice preduboke i premekane, zbof čega u njima sedimo iskrivljeni.

dugo-sedenje-za-računarom-posledice
Sedite na ivici stolice,  obično to radite kada ste napeti, ali sedenje na ivici stolice je ipak dobra ideja. Važno je da stolica ima dobar drveni ram koji će služiti kao podrška i neće vam dozvoliti da se „srozate“ u C položaj. Ključ je u držanju nogu: kolena treba da budu ispod kukova umesto da gornji delo tela i noge formiraju ugao od 90 stepeni.

Ako je stolica previše meka i ne obezbeđuje podršku telu, napravite je sami – npr. dodajte čvršći jastuk ili neki drugi predmet (savijenu jaknu npr.) koji ćete postaviti nekoliko centimetara od prednje ivice stolice.

pravilno-drzanje-tela-sp

U slučajevima kada obavljate određene poslove u stajaćem položaju, ili vam je to u opisu posla, obavezno obratite pažnju na položaj tela, kičme i kolena.

 

Piše: Vanja

Be the first to comment

Leave a Reply